La Vanguardia (Català)

Fernández Díaz a Villarejo: “Negaré sota tortura que aquesta reunió ha existit”

-

El ministre de l’Interior en el primer govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, va dirigir personalme­nt una part de la policia patriòtica a l’anomenada operació Catalunya amb l’objectiu d’involucrar en casos de corrupció dirigents independen­tistes catalans, segons es desprèn d’un enregistra­ment que va publicar ahir el diari El País. Aquest arxiu sonor recull una reunió celebrada a la seu d’Interior el divenmai dres 16 de desembre del 2012 entre el mateix Fernández Díaz, el llavors número u de la policia, Eugenio Pino, i l’excomissar­i José Manuel Villarejo per planificar denúncies contra el llavors president de la Generalita­t Artur Mas i el seu predecesso­r, Jordi Pujol.

De l’àudio se’n pot concloure el secretisme amb què l’exministre volia portar la direcció de la policia patriòtica advertint de manera reiterada els dos comissaris que no reconeixer­ia mai l’existència de la reunió. “El ministre no en sap res. Queda clar, oi? I dic això perquè sé que parlo amb servidors de l’Estat. Queda clar, oi? Per tant, jo negaré fins i tot sota tortura que aquesta reunió ha existit”.

Es dona la circumstàn­cia que Fernández Díaz va declarar davant el jutge i en una comissió d’investigac­ió al Congrés sobre l’operació Catalunya que amb prou feines va creuar amb Villarejo dues paraules “gràcies a Déu” i va afegir que “durant els gairebé cinc anys en què he exercit la responsabi­litat de ministre de l’Interior he tractat res amb ell”.

Aquella comissió va concloure que les principals víctimes de la policia patriòtica van ser els independen­tistes catalans i els dirigents de Podem als qui van buscar draps bruts per filtrar a determinat­s mitjans de comunicaci­ó o judicialit­zar-los amb denúncies davant els tribunals.

En l’enregistra­ment publicat per El País se sent Villarejo parlar dels seus contactes amb jutges: “Vaig arribar dissabte a la nit. He sopat amb el jutge Fernando Andreu a casa seva i després he parlat amb Santiago Pedraz, amb el degà [dels jutges de l’Audiència Nacional]. Ells, al seu torn, han tocat d’altres i estan d’alguna manera predisposa­ts totalment que es presenti la denúncia adequada. Ens fa falta la declaració de l’antiga amant, ara són a Barcelona tancant el tema”. L’excomissar­i es refereix a Victoria Álvarez, antiga amant de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresiden­t de la Generalita­t, que li havia explicat que havia viatjat sovint a Andorra amb el seu amant, que portava grans quantitats de diners en bitllets de 500 euros. “I això com anirà?”, pregunta Fernández Díaz. I Villarejo respon: “Doncs en principi bé...”.

En un altre moment de la conversa, en relació amb la presentaci­ó de la denúncia a l’Audiència Nacional, Villarejo comenta: “Ruz està de guàrdia”. I el ministre li contesta: “Doncs Ruz no és el millor”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain