La Vanguardia (Català)

Un plasma a l’urinari

- Màrius Carol

Fa uns anys, el productor Peter Guber (L’exprés de mitjanit o El color púrpura) es va horroritza­r veient una pantalla de plasma sobre un urinari i va témer que el món preferiria el microrelat que ocupés el temps d’una micció a la narració dotada de suspens, conflicte i resolució de les històries cinematogr­àfiques. Pitjor li ha anat al periodisme, en què els lectors digitals de notícies difícilmen­t sobrepasse­n el minut. Els articles llargs o profunds tenen poca clientela. L’opinió pública és el resultat de picotejar sobretot les xarxes socials.

Aquests dies s’ha difós, sense consentime­nt dels participan­ts, un vídeo sexual de vuitanta segons de l’actor Santi Millán amb una dona desconegud­a. Com tota xafarderia, ha tingut una gran difusió, per més que Millán va advertir que amb això no només estava sent víctima d’un atac a la seva

La dona de Millán ha respost a tants masclistes que l’han volgut convertir en víctima

intimitat, sinó que sobretot s’estava cometent un delicte. El vídeo ha estat retirat, però continua rebotant a WhatsApp. Però més enllà dels mems i els posts d’Instagram que ha generat, que formen part d’aquesta societat líquida en què ens ha tocat viure, ha adquirit protagonis­me Rosa Olucha, la dona de l’actor i directora de televisió, que ha clavat una puntada de peu al cul de tants masclistes i paternalis­tes que l’han volgut convertir en víctima.

Olucha ha escrit al seu perfil d’Instagram que a tots els que li pregunten que com està o que li donen tot el seu suport, els respon que està bé, però que haurien de preguntar com està ell, que ha patit un atac a la seva privacitat. I els adverteix que ella no és cap víctima i que cadascú munta una família segons els seus criteris; la seva està basada en la llibertat, el respecte i la tolerància. Per concloure que li fa mandra que a hores d’ara el sexe consentit i privat entre adults encara causi escàndols en aquesta societat catòlica i patriarcal.

La reacció de la directora resulta exemplar, de manera que els que es van afanyar a compadir-se d’ella o a fer broma amb aquest assumpte el que van fer va ser prejutjar una relació privada que a ningú no li hauria d’importar. Olucha no és una pobreta de mi. Pobrets són els que es recreen amb la vida dels altres, quan és un assumpte que només competeix als interessat­s.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain