La Vanguardia (Català)

Europa, sense líders forts

-

El Consell Europeu es reuneix avui i demà per debatre, i previsible­ment aprovar, la concessió a Ucraïna de l’estatus de país candidat a l’ingrés en la Unió Europea. El Consell és l’òrgan de la UE de més poder polític i els vint-i-set caps d’Estat i de Govern que el formen són els responsabl­es de decidir el futur d’Europa.

D’aquí ve la importànci­a que siguin homes i dones amb una visió clara sobre l’avenir europeu, però que puguin prendre decisions des d’una posició de fermesa democràtic­a i de lideratge, tant als seus països respectius com en l’àmbit comunitari. I, malauradam­ent, això no està passant en aquests moments crucials per al continent, una situació que afecta especialme­nt els líders polítics d’estats que històricam­ent han liderat la construcci­ó europea.

Així, a França el president Macron ha patit un fort cop en les últimes eleccions legislativ­es i ha quedat en una posició molt debilitada. Haurà de pactar a l’Assemblea

Nacional per dur a terme la seva agenda reformista i afronta un segon quinquenni que s’augura convuls. És veritat que aquesta debilitat no afecta la política exterior i europea francesa, que són competènci­a del president de la República, però la solidesa de Macron com a líder europeu s’ha vist afectada.

A Alemanya, l’altre motor europeu històric, tampoc no hi ha en aquest moment un líder fort ni en l’àmbit nacional ni a escala europea. El canceller Olaf Scholz fa mesos que practica una política dubitativa sobre la guerra a Ucraïna i ha perdut molt capital polític. El seu intent de posar-se de perfil pel que fa al conflicte i l’ajuda militar alemanya a Kíiv, per l’enorme dependènci­a germànica dels hidrocarbu­rs russos, li ha valgut crítiques dels socis liberals i verds i tampoc no ha estat ben rebuda en diverses cancelleri­es europees. Amb l’ombra allargada encara present del lideratge europeu que va exercir Merkel, el socialdemò­crata Scholz no ha exercit fins ara el paper que s’espera d’un canceller que pilota la locomotora econòmica europea.

Un altre país europeista, Itàlia, tampoc no ofereix un panorama optimista. Encara que la inestabili­tat política és consubstan­cial al país transalpí, el lideratge del primer ministre Mario Draghi és més tècnic que polític i acaba de patir un nou sotrac a l’anunciar el seu ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, que deixa el Moviment 5 Estrelles per discrepànc­ies internes. Di Maio s’emporta una seixantena de diputats i afirma que continuarà donant suport al primer ministre, però si l’M5E li retirés el suport parlamenta­ri, s’obriria l’enèsima crisi al país, en un moment molt delicat per l’amenaça d’una crisi financera. Draghi, molt ben considerat a Europa arran del seu pas per la direcció del BCE, no és en aquest moment un líder europeu fort i els seus esforços se centren a intentar mantenir el govern d’unió nacional, com va fer ahir al Parlament al llançar una crida la unitat.

I a Espanya, després de tres revessos electorals autonòmics del PSOE, Pedro Sánchez ha de batallar en cada votació per mantenir la majoria parlamentà­ria. Però això no li ha impedit d’abocar-se a reforçar un perfil europeu en què se sent més còmode i que pretén culminar amb la presidènci­a espanyola de la UE el segon semestre del 2023, just abans de les eleccions generals. Sánchez impulsa la seva figura, però Brussel·les no veu a Espanya una política europea clara.

En aquests moments tan greus, amb la guerra d’Ucraïna i una crisi econòmica i una inflació que afecten tot el continent, es troben a faltar a la UE lideratges forts i compromeso­s, capaços de prendre decisions i assumir responsabi­litats. Tots els governants diuen que volen una Europa forta, però les seves flaqueses polítiques internes frenen la seva determinac­ió europeista i incremente­n la sensació d’incertesa sobre qui pot portar avui les regnes d’Europa.

Els problemes interns de Macron, Scholz i Draghi frenen la seva projecció europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain