La Vanguardia (Català)

Reunió abans de vacances

-

Félix Bolaños, ministre de la Presidènci­a, i Laura Vilagrà, consellera de Presidènci­a, es van reunir ahir a la Moncloa per tal de millorar les relacions, sempre tenses, entre el Govern central i el de la Generalita­t. El principal fruit d’aquesta trobada va ser la decisió de celebrar una reunió a nivell superior, entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalita­t, Pere Aragonès, abans de les vacances d’estiu. En vigílies de la trobada d’ahir s’havien posat damunt la taula altres expectativ­es. Però, en tot cas, la reunió prevacacio­nal anunciada ahir suposa un pas cap endavant.

Ha passat un any des que el Consell de Ministres va aprovar l’indult que va permetre l’excarcerac­ió dels líders independen­tistes condemnats en el judici del procés. Pedro Sánchez va proclamar aleshores el seu projecte de “retrobamen­t” amb Catalunya. Però, si hem de ser francs, el to de les relacions entre la Generalita­t i l’Estat durant els darrers dotze mesos no ha fet més que refredar-se. I ha arribat en certs moments a temperatur­es gèlides, en particular després de la revelació a l’abril del cas Pegasus, relatiu a l’espionatge del CNI a 18 líders independen­tistes, entre els quals s’inclou l’actual president de la Generalita­t.

El recel ha estat, doncs, la nota dominant entre totes dues parts. I és comprensib­le que hagi estat així. A la Generalita­t, perquè al cas Pegasus s’hi afegeixen documents com el del Ministeri d’Hisenda, conegut aquest mateix mes, en el qual es detallava la baixa execució d’inversions infraestru­cturals a Catalunya –el 36% del pressupost­at–; o d’altres que acrediten que l’anomenada operació Catalunya contra els Pujol va ser dirigida des del Ministeri de l’Interior. Al seu torn, des de la Moncloa es valora així mateix l’actitud de la Generalita­t amb recel i desconfian­ça.

Vist sense biaix de part, l’anàlisi del “retrobamen­t” anunciat per Sánchez ens ofereix fins aquí un balanç decebedor. Costa de creure, deixant de banda les estratègie­s curttermin­istes i els equilibris d’ERC per atendre alhora els seus votants pragmàtics i els radicals, que les dues parts siguin incapaces de progressar més i a més velocitat. Cal accelerar i donar contingut a aquest “retrobamen­t” entre la Generalita­t i el Govern central. Prendre el camí cap a la normalitat no ha de ser interpreta­t per ningú com una renúncia, sinó com la millor manera d’establir les bases d’un futur immediat, en què la prioritat no sigui cap altra que la resolució dels problemes més peremptori­s dels ciutadans.

Cal accelerar i donar contingut al “retrobamen­t” entre els governs central i català

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain