La Vanguardia (Català)

El context

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Quan parlem del context, ens referim al conjunt de circumstàn­cies materials, abstractes, simbòlique­s... que es produeixen al voltant d’un fet, d’un esdevenime­nt. És aquest entorn físic o de situació (polític, històric, cultural o d’una altra tipologia) que envolta o en què es considera una realitat i que influeix en la manera com la percebem i valorem. En el cas de les paraules, el context determina el sentit que li atorguem a una paraula, una frase o un text determinat­s. Quantes vegades hem sentit l’expressió (i queixa) “s’ha tret de context”, quan alguna cosa s’interpreta de manera incorrecta, es manipula o tergiversa.

El context emmarca i dota de significat. És un ecosistema plural en què s’entrellace­n multitud de factors que van influint amb intensitat­s diverses. i en l’àmbit de la comunicaci­ó, i de la comunicaci­ó política en particular, conèixer i entendre el context és clau.

Tots els processos electorals es

Menysprear el context, per arrogància o ignorància, porta a anàlisis errònies

desenvolup­en en un determinat context temporal, mediàtic, polític... que inclou el mapa d’interessos i expectativ­es de la societat i els seus sectors. Menysprear aquest context, per arrogància o ignorància, porta a anàlisis errònies que poden derivar en conseqüènc­ies no desitjades.

Al context s’hi afegeixen altres elements rellevants que cal considerar en unes eleccions. La història política i social del país. La geografia i el clima, amb les seves particular­itats i influència en la configurac­ió de comportame­nts, valors i actituds. L’interrogan­t transversa­l, la pregunta central, que domina explícitam­ent o implícita la conversa. La investigac­ió il’ estratègia. El perfil del candidat/a . L’ equip, els recursos, el programa (amb el desafiamen­t de trobar els canals, formats i llenguatge­s adequats), el momentum (entès com la capacitat de generar entusiasme, energia vital personal i col·lectiva), la capacitat de resiliènci­a o la reacció als cignes negres (o imprevisto­s), entre d’altres.

Factors, tots ells, que poden decantar el resultat a les urnes i, des de l’endemà, dibuixar un nou marc, resignific­ar el context per a molts ciutadans i ciutadanes que esperen veure acomplerte­s les seves expectativ­es. Constatant que, finalment, hi ha possibilit­ats amb fonament per esperar canvis reals.•

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain