La Vanguardia (Català)

Les universita­ts detecten més ansietat i angoixa entre els estudiants

S’invertiran 100.000 € per a investigac­ions a Catalunya

- Carina Farreras

La salut mental està sobre la taula de les universita­ts. La pandèmia ha visibilitz­at la magnitud del problema. La petició d’assistènci­a psicològic­a ha augmentat i s’ha duplicat en alguns centres. A la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) s’han passat de 125 persones el curs 2019-2020 a 289 el 2020-2021. I només els quatre primers mesos d’aquest any ja se n’han registrat 158, principalm­ent estudiants (148), però també treballado­rs (10). La reclamació d’atenció és més gran per part de dones que d’homes.

La xifra continua sent mínima respecte al total de l’estudiants, però la invisibili­tat de les malalties mentals porta a pensar que hi ha més casos dels registrats.

“La pandèmia ha agreujat la situació i ha posat encara més evidència en la importànci­a de la salut mental”, va assenyalar ahir la consellera Gemma Geis, “els joves han vist alterades totes les seves rutines, tant acadèmique­s com socials, per això han patit i pateixen sobretot trastorns com l’ansietat o l’angoixa”, va afegir en l’obertura de la Jornada sobre benestar emocional i salut mental en el sistema universita­ri i d’investigac­ió de Catalunya.

La tipologia més freqüent de casos atesos ha estat: ansietat, depressió, problemes de socialitza­ció o de gestió d’emocions, trastorns alimentari­s i addiccions, problemes familiars i de dol.

Davant aquesta situació, les universita­ts han reforçat els seus serveis d’atenció psicològic­a, amb més profession­als i més hores d’atenció. També amb grups d’ajuda. Però falten protocols que aclareixin als docents com cal actuar davant persones amb trastorns.

“No pot ser que la decisió de flexibilit­zar una norma depengui del professor”, explica PitRoig Vinyals, activista de l’associació Obertament. Vinyals va deixar la carrera de matemàtiqu­es a la Universita­t de Barcelona (UB). “No hi ha protocols que obliguin el professora­t a respectar el criteri mèdic”, va indicar. En la seva situació, va aportar la documentac­ió psiquiàtri­ca pertinent i el psicòleg va redactar una adaptació que passava al cap d’estudis, que l’enviava als professors. Però aquesta adaptació va quedar a l’arbitri del professora­t. Les adaptacion­s poden resoldre situacions d’angoixa com l’estrès en un examen o en la resolució d’un exercici en públic, per altres maneres d’avaluar.

Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. De fet, una de cada quatre persones n’experiment­a algun al llarg de la vida. “Els efectes són tan reals com un braç trencat, malgrat que no hi hagi una escaiola o un cabestrell que ho demostrin”, sosté l’associació Obertament, que lluita contra l’estigma d’aquests trastorns.

La persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar. Però necessita suports.

El Departamen­t de Recerca i Universita­ts invertirà 100.000 euros per impulsar una nova línia d’ajuts per a projectes sobre benestar emocional i salut mental. I posarà en marxa un estudi sobre la inclusió i l’atenció a la diversitat a les 12 universita­ts catalanes. “Hem de parlar de salut mental perquè aquest dolor deixi de ser invisible i estigmatit­zat”, va afirmar Geis.•

Les adaptacion­s a l’aula poden ajudar davant l’estrès d’una prova o d’un exercici en públic

 ?? Mané Espinosa ?? Les universita­ts han vist un augment dels problemes de salut mental amb la pandèmia
Mané Espinosa Les universita­ts han vist un augment dels problemes de salut mental amb la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain