La Vanguardia (Català)

Col·lapse en la renovació del DNI: “He cancel·lat els bitllets perquè no tinc cita”

En algunes ciutats hi ha fins a dos mesos d’espera per aconseguir hora

- Lorena Ferro

Dos mesos d’espera per a una cita per renovar el DNI. La tornada a una certa normalitat està col·lapsant els centres de renovació. I trobar una comissaria a la mateixa ciutat per fer el tràmit en un termini de tres o quatre setmanes és una odissea. L’única opció, si hi ha urgència, és agafar el cotxe i anar a una altra localitat a més de 100 quilòmetre­s de casa. Els sindicats denuncien saturació, mentre que la Policia Nacional reconeix que hi ha poblacions que registren més llista d’espera, però avisa que cal ser previsor.

A Estíbaliz Cardona la previsió li va servir de poc, i s’ha quedat sense poder anar a Porto i amb 100 euros menys a la butxaca. A aquesta estudiant valenciana de 20 anys el document d’identitat li caduca el 13 de juliol i tenia previst un vol el 21 del mateix mes. Alertada del col·lapse, va intentar demanar cita amb un mes i mig d’antelació. Però no li donaven hora fins a l’agost. “Estava disposada a anar a Castelló o a Alacant”, a més de 100 i 200 quilòmetre­s del seu domicili, respectiva­ment, però ni això no va aconseguir. Assegura que per fer el tràmit a Castelló estava tot “saturat” i a Alacant no hi havia cita fins a l’agost. Davant aquesta situació, va decidir cancel·lar els vols que tenia previstos i perdre així únicament 100 euros.

També es mostra indignat amb la gestió de la renovació del DNI José Enrique, responsabl­e de producció. No ha trobat cita per renovar el document dels seus fills, de 13 i 16 anys –els caduca al juliol– en cap de les gairebé vint comissarie­s de València capital. L’opció més propera era Gandia, a 100 quilòmetre­s de casa, un desplaçame­nt que es nega a fer. No hi ha hores fins a l’agost i no veu “lògic” haver de desplaçar-se fins a Gandia si vol que els seus fills tinguin els documents actualitza­ts, i menys encara tenint en compte el preu de la gasolina. I això, diu, “sense parlar del preu que tenen les taxes: 12 euros ”.

L’època estival és la que tradiciona­lment acumula més demores en la cita de renovació del DNI, reconeixen des de Policia Nacional. Però neguen que les esperes de dos mesos siguin habituals i assenyalen que diàriament es van alliberant cites. Reclamen que el ciutadà sigui més previsor i no deixi per a l’últim moment una renovació que es pot fer fins i tot “180 dies” abans que caduqui el DNI.

Els sindicats UGT, CSIF i CC.OO. denuncien que les oficines de renovació estan “al caire

Andalusia, la Comunitat Valenciana o Catalunya són les autonomies més col·lapsades

del col·lapse” i reclamen que es cobreixin els 2.500 llocs vacants de personal no policial i que es dotin dels mitjans adequats. I asseguren que una part de les gairebé 300 oficines d’expedició repartides per tot el territori espanyol estan a punt d’arribar a la “saturació” en el sistema de cites prèvies.

La situació de col·lapse és preocupant a la Comunitat Valenciana, Andalusia (especialme­nt Sevilla i Màlaga), Madrid, Catalunya i el País Basc. Els nuclis de població més grans. Són aquestes comunitats les que acumulen llistes d’espera de dos mesos, segons apunten els sindicats i ha pogut constatar aquest mitjà. En altres províncies hi ha més sort, i els ciutadans s’han d’esperar entre 40 i 50 dies per tenir hora. En el millor dels casos, la mitjana d’espera és de 30 dies.

Les llargues demores són també una tònica a Catalunya, especialme­nt a la ciutat de Barcelona.

Aquí, una família que ha d’agafar un avió a finals de juny va iniciar el tràmit de la renovació del DNI dels seus fills menors al maig sense èxit. No hi havia cap comissaria de la ciutat on poguessin fer la paperassa abans del mes de juliol. Les úniques opcions que van trobar passaven per desplaçar-se a Lleida,

L’alternativ­a és intentar l’operació en una altra ciutat, de vegades a 100 o 200 quilòmetre­s de casa

a gairebé dues hores amb cotxe. Finalment van tenir sort amb un agent que, davant la seva desesperac­ió, els va fer un forat en una comissaria, i podran agafar l’avió. Estíbaliz no ha pogut volar, però continua intentant buscar data per a la renovació.•

 ?? ?? Estíbaliz Cardona no va trobar cita ni a més de 200 quilòmetre­s de casa per renovar el DNI
Estíbaliz Cardona no va trobar cita ni a més de 200 quilòmetre­s de casa per renovar el DNI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain