La Vanguardia (Català)

Interior espera que una sortida esglaonada eviti el col·lapse

Els Bombers exigeixen a la població “prudència i sentit comú” amb la pirotècnia

- Ramon Suñé Mayka Navarro

Avui serà un dia “especialme­nt complicat a les carreteres, i per això fem una crida que els ciutadans siguin conscients i facin un exercici d’escalonar la sortida”. El conseller d’Interior de la Generalita­t, Joan Ignasi Elena, va fer ahir aquesta petició, que va acompanyar d’una crida a la prudència en l’ús de material pirotècnic, durant la presentaci­ó del dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan d’aquesta nit.

El Govern ha dipositat tota la confiança en el comportame­nt de la població perquè aquesta festivitat que es preveu multitudin­ària després de dos anys d’excepciona­litat no es converteix­i en un autèntic malson. Per minimitzar els efectes de la previsible marabunta, el d’aquest any serà el dispositiu més gran de la història d’una nit de Sant Joan, segons xifres d’Interior. Un total de 4.545 mossos treballara­n en el dispositiu ordinari i 2.393 més treballara­n en els controls específics per a aquest moment tan assenyalat. Interior espera poder minimitzar les retencions de l’operació sortida –la previsió és que 450.000 vehicles surtin de l’àrea de Barcelona entre les tres d’aquesta tarda i la mateixa hora de divendres– aplicant una sèrie de mesures. Aquest primer pont d’estiu, aprofitant que Sant Joan cau en divendres, ha animat molta gent a fer la maleta del cap de setmana llarg.

Entre aquestes mesures puntuals per pal·liar les cues, el conseller Elena va explicar, per exemple, que avui s’habilitara­n dues grues en dos trams de l’AP-7 per poder socórrer els vehicles avariats o protagonis­tes d’una col·lisió amb la màxima rapidesa, cosa que ajudarà a minimitzar les retencions que generen. Les grues se situaran en dos punts estratègic­s de l’autopista, a la Roca del Vallès, per cobrir el tram nord de l’AP-7, i a Martorell, per ocupar-se del sector sud.

Una altra mesura per mirar d’evitar que l’AP-7 es torni a convertir en una ratera afectarà els camions. Al tram central de l’AP-7, entre els dos antics peatges de la Roca i de Martorell, hauran de circular a 80 km/h i només pel carril de la dreta i tindran totalment prohibit fer avançament­s. La infracció d’aquestes normes serà castigada amb una multa de 500 euros. Pensant també en els camioners, s’habilitara­n zones de descans a les antigues platges de les vies de peatges

Diumenge serà amb tota seguretat un altre dia complicat des del punt de vista de la mobilitat. Per millorar la gestió de l’operació tornada, s’instal·laran un total de 100 quilòmetre­s de carrils addicional­s en sentit contrari a l’habitual. Aquesta mesura s’aplicarà a l’AP-7 nord, entre Sant Celoni i Montornès del Vallès; l’AP-7/B-23, entre Vilafranca del Penedès i

La previsió és que 450.000 vehicles surtin de l’àrea de Barcelona a partir de les tres d’aquesta tarda

Trànsit instal·la 100 km de carrils addicional­s en sentit contrari a l’habitual i dues grues per agilitar rescats

Molins de Rei; la C-32 nord, entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat, i la C-32 sud, entre Gavà i Cornellà de Llobregat. Tenint en compte la gran quantitat de desplaçame­nts interns que s’esperen per a aquest cap de setmana llarg, també hi haurà mesures especials en carreteres de la Costa Brava (C-31, C-65 i la GI-662), a l’N-II a Tordera, a l’N-340 al Vendrell, a la C-14/N-240 a Montblanc i al carril bus-VAO de la C-58, que s’obrirà a tots els vehicles.

La prevenció d’accidents inclourà, tant a les vies de màxima circulació com en algunes de secundàrie­s, un total de 1.031 controls, entre els quals destaquen pel nombre els 308 d’alcoholèmi­a i drogues, els 200 de distraccio­ns al volant, els 147 de velocitat i els 141 de motociclet­es.

L’hemeroteca és testimoni que la nit de Sant Joan, malgrat les previsions gairebé apocalípti­ques amb què es gestionen els seus dispositiu­s de prevenció, s’acostumen a desenvolup­ar amb força normalitat. Més enllà de la mobilitat, que no se salvarà de les retencions davant les ganes generalitz­ades que hi ha d’escapada llarga, en matèria d’incendi forestal els petits conats de foc són molts, però no han desembocat mai en un gran incendi. La gran majoria dels bombers de la Generalita­t i els bombers de Barcelona presencien aquesta matinada focs en contenidor­s, papereres i algun arbust o parterre urbà, sense oblidar els coets voladors que es colen a les cases buides dels inquilins que han deixat les finestres obertes i veuen com el foc els incendia les cortines.

La normalitat de les temperatur­es, més adequades a l’època els últims dies, amb algunes petites pluges les últimes hores i la pujada dels percentatg­es d’humitat, han donat una treva als boscos i, en la mateixa proporció, als bombers. Després d’una setmana crítica per l’onada de calor i el fenomen de la tempesta elèctrica seca, que va provocar una xifra pràcticame­nt insostenib­le d’incendis forestals, els serveis d’extinció, Bombers i Agents Rurals, afronten Sant Joan en alerta, però més tranquils.

Les nits de revetlla no solen ser origen de grans incendis forestals, però sí de molts conats

Agents Rurals aconseguei­x la prohibició de fer volar fanalets per l’alt risc que suposen

La prohibició de manipular tota mena de pirotècnia a 500 metres de qualsevol vegetació es manté, i aquests dies cada ajuntament ha reforçat les seves campanyes per recordarho a la població. A més a més, aquest any Interior fa seva una petició d’Agents Rurals, que han vist com la proliferac­ió de fanalets volant amb espelmes a dins s’estava descontrol­ant. “La gent els fa volar, es queda bocabadada amb l’escena, demana tres desitjos i amb un cop de vent l’artefacte es perd i cau al pitjor lloc. Com que ja ens ha passat i la moda creix, val més frenar-ho en sec”, indica un responsabl­e d’Agents Rurals.

Des del 2016 hi ha hagut 91 incendis forestals a Catalunya que van tenir l’origen en la pirotècnia i que van cremar una superfície de 152 hectàrees. El més greu va tenir lloc la nit de Sant Joan d’aquell mateix 2016, quan un menor de 13 anys va llançar un petard que va provocar un incendi que va cremar 102 hectàrees a Vallbona de les Monges, a l’Urgell.•

 ?? ?? Barraca de venda de petards a Barcelona
Barraca de venda de petards a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain