La Vanguardia (Català)

Fèmina Natació Club, el primer d’Espanya

-

El dia primer d’octubre del 1912 naixia el Fèmina Natació Club, amb dinou sòcies fundadores. Clementina Ribalta va ser triada presidenta. Disposaven de local propi a Banys de Sant Sebastià, cosa que els permetria banyar-se a l’hivern. Van anunciar que el diumenge següent escollirie­n el vestit reglamenta­ri, la insígnia i el gallardet.

Uns quants dies més tard aquesta iniciativa va merèixer un llarg article laudatori, firmat amb el pseudònim de Trudjeon, habitual en les pàgines de Mundo Deportivo, que expressava els seus desitjos fervents que el primer club exclusivam­ent femení d’Espanya tingués els millors èxits.

La primera competició va ser organitzad­a a l’agost, quan aquest club acabat de néixer va convocar el Campionat Internacio­nal de Natació per a senyores i senyoretes. Es va celebrar davant Banys de Sant Sebastià amb dues curses de velocitat: 100 i 200 metres.

Els premis consistien en objectes artístics i copes, tot i que el més interessan­t eren els donants; per això val la pena citar el president del Club Natació Barcelona, el Sr. Conde d’Almacenes El Siglo, a la revista Feminal i al Reial Club Marítim.

Era indicatiu que la presidenta de Fèmina es digués Clementina Ribalta i que la seu del club fos Banys de Sant Sebastià. I és que ella i la seva germana Mercè eren filles del propietari Tomàs Ribalta, mestre d’aixa, fuster de ribera.

Per la novetat i sobretot per l’època, les cròniques sobre les seves activitats innovadore­s, que van merèixer inusuals informacio­ns extenses, anaven farcides d’aquest vocabulari: “maques senyoretes”, “gentils nedadores” i fins i tot “ondines”, per adornar-lo així amb evocació mitològica. Llàstima que a l’hora de descriure les competicio­ns dels nois no fessin servir mai el substantiu “senyoret”.

Alguns historiado­rs dels esports nàutics, com el destacat José María Martínez-Hidalgo, van comentar que al cap d’uns anys Fèmina va cessar en les seves activitats; apuntava que tenia poques associades i no disposava de local social a la platja. Sospito que va ser per algun altre motiu, ja que els Ribalta, els meus amics, eren feministes i els seus Banys de Sant Sebastià, que es van convertir en els més prestigios­os i luxosos de la ciutat, van col·laborar a ajudar des del primer moment aquesta iniciativa innovadora.c

Fundat el 1912, amb seu a Banys de Sant Sebastià i presidit per Clementina Ribalta

 ?? ?? El trofeu i les participan­ts en una regata disputada el 1917
El trofeu i les participan­ts en una regata disputada el 1917

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain