La Vanguardia (Català)

Anna Sorokin vol ser un NFT

L’estafadora de l’alta societat novaiorque­sa s’ofereix com a peça d’art digital

- FranCesC Peirón

L’estada a la presó li ha mostrat la ruta que ha de seguir a la vida. De gran, Anna Sorokin vol ser artista.

Tampoc no és una cosa tan esbojarrad­a quan per a molts l’ús de l’alter ego d’Anna Delvey, entronitza­da per Netflix a la sèrie Inventing Anna (¿Quién es Anna? a Espanya), com a mite de la cultura pop va sublimar l’art de l’estafa amb els milionaris novaiorque­sos després de fer-se passar per una rica hereva alemanya. Hi havia molt enginy, perquè ni era alemanya (va néixer a prop de Moscou) ni rica ni hereva de res, però li va servir, fins que va acabar a la presó.

Després de recuperar la llibertat i de tornada al presidi en espera de ser deportada (o no), Sorokin va assegurar fa uns dies que vol deixar enrere la delinqüent que li va donar fama i entrar al camí que es resumeix de la manera següent:

–Simplement hauries de fer un NFT de tu mateix.

Aquest és el consell que li va oferir un amic via Twitter i que ella ha decidit aplicar. En la seva condició d’Anna Delvey, que és com vol ser reconeguda, té el pla de llançar una col·lecció de token no fungible, un actiu digital encriptat que representa una cosa única.

Així ho va anunciar des del centre penitencia­ri de Goshen (estat de Nova York), on ingressen els que esperen a ser expulsats per incomplir les lleis d’immigració.

Aquesta cèlebre estafadora va bressolar deu NFT, que atorgaran als titulars un “accés exclusiu” a ella, i això inclou avantatges com ara trucades individual­s amb Delvey. Tres ultra platí NFT garantiran l’oportunita­t de trobar-se amb ella en persona. “Estic intentant allunyar-me de l’estafadora”, va afirmar en una conversa amb l’NBC.

“Això (la seva condició de delinqüent) m’ho va imposar el fiscal i ho han continuat els mitjans i el xou de Netflix, però vull apartar-me d’aquesta imatge”, va subratllar sobre el seu nou projecte. Per més que digui que tot això va ser una invenció, a veure qui es fia de les seves iniciative­s.

Tot i això, Sorokin, en la seva personalit­at de Delvey, té un bon cor de seguidors. Això va quedar demostrat en el baix Manhattan al març, quan un col·lectiu d’artistes va muntar una exposició en una galeria per exposar els dibuixos carceraris de Delvey.

El moment sublim va ser quan ella mateixa va participar, via telefònica des de la presó, en la festa d’obertura de la mostra. Feia només uns dies que els seus advocats havien frenar a l’últim segon la deportació, poc abans que partís el seu avió cap a Alemanya, país on la seva família es va traslladar quan l’Anna era adolescent. La seva irrupció a Nova York va tenir lloc el 2013, però no es va saber d’ella fins al 2017, quan va exposar els seus somnis de grandesa.c

Anna Sorokin, o Delvey, continua en espera de ser deportada després d’estafar rics i amics

 ?? TiMOTHY A. CLARY / AFP ?? Judici Anna Sorokin després de ser sentenciad­a al Tribunal Suprem de Manhattan el 9 de maig del 2019 per múltiples càrrecs de furt major i robatori de serveis$
TiMOTHY A. CLARY / AFP Judici Anna Sorokin després de ser sentenciad­a al Tribunal Suprem de Manhattan el 9 de maig del 2019 per múltiples càrrecs de furt major i robatori de serveis$

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain