La Vanguardia (Català)

Invocar la puresa per Sant Joan

- Albert Domènech

Soc dels que, si l’univers m’ho permet, aquesta nit especial de Sant Joan ballaré la vida fins a la matinada, cremant tot allò que és tòxic i que no m’aporta o que en algun moment m’ha connectat amb els universos més foscos. Em fascina el foc, les fogueres i la pirotècnia perquè em connecten amb els meus instints més purs i primitius. Invocar la puresa. Aquest és el títol d’aquesta modesta columna que sol parlar de temes relacionat­s amb la pantalla petita però sense apartar la mirada del que passa a la vida. La real. Perquè, ens agradi més o menys, tot el que traspassa la dimensió dels mitjans té cert tuf artificial que a mi m’abraça a certs aires de rebel·lió.

Em fa la sensació que moltes vegades els programes de televisió o els projectes en determinat­s mitjans i plataforme­s perden de vista el més essencial a la nostra professió, que no és res més que arribar a les persones. Siguin deu, mil o un milió. El públic, el lector, l’espectador o l’oient està demanant que el comunicado­r no es perdi entre tanta artificios­itat i li faci atenció. És obvi que l’auge i la transforma­ció continuada de les noves tecnologie­s estan reinventan­t el sector a marxes forçades, en molts casos per bé amb filigranes abans impensable­s, però és important que els arbres ens deixin tenir una estampa nítida del bosc sencer. Ser més àgils, ràpids o guais no ens eximeix del nostre contracte social amb un receptor que també s’ha tornat cada vegada més exigent.

La unidirecci­onalitat en temps on cada vegada estem més connectats ja sembla una fórmula juràssica, una actitud que en alguns moments és més o menys necessària, sempre que es prevegi una escenograf­ia on el nostre públic pugui ser també protagonis­ta i partícip dels processos comunicati­us, i senti que se’l té en compte. Participar és un dels verbs que ha adquirit una rellevànci­a especial amb l’expansió de les xarxes socials i d’una manera de fer periodisme per a la gent, però també amb ella. I per això hem de fer un exercici d’honestedat i connectar amb els interessos i les necessitat­s d’un públic que ja no es conforma amb ser passiu, i que requereix un activisme que tingui en compte les seves inquietuds. La prepotènci­a, l’altivesa i la supremacia moral haurien de cremar aquesta nit a totes les fogueres d’Espanya. La puresa ens fa més interessan­ts i desitjable­s. I la flama del desig no hauria d’apagar-se mai. Bona revetlla.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain