La Vanguardia (Català)

El Regne Unit activa una alerta després de trobar pòlio en aigües fecals de Londres

-

Les autoritats sanitàries del Regne Unit van anunciar aquest dimecres “mesures immediates” davant la detecció en diverses mostres de les claveguere­s de Londres del virus que provoca la poliomieli­tis, considerad­a erradicada al Regne Unit des del 2003. L’Agència de Seguretat Sanitària britànica (UKHSA, en anglès) va detallar que les mostres de diversos poliovirus genèticame­nt relacionat­s s’han recollit entre el febrer i el juny a la planta d’aigües residuals de Beckton, que dona servei a prop de quatre milions de persones al nord i l’est de la ciutat.

L’UKHSA va subratllar que la majoria de la població ha rebut durant la infantesa protecció contra la malaltia, que pot provocar lesions a la medul·la espinal i paràlisi d’alguns músculs. Tot i això, estima que prop d’un 14% dels londinencs

El risc principal és per als nens que encara no tenen la vacunació completa contra aquesta malaltia

no tenen les tres primeres dosis necessàrie­s de la vacuna.

En el passat ja s’havien detectat casos aïllats del virus en aigües residuals, provinents de persones que havien rebut en altres països una vacuna oral contra la pòlio, que pot deixar traces d’una versió debilitada del patogen. No obstant això, el virus detectat ara ha evoluciona­t i es comporta de manera semblant a un organisme convencion­al, capaç de transmetre’s a persones no vacunades per via aèria o també en entrar en contacte amb excrements.

L’agència sanitària creu que el virus va poder arribar a començamen­ts d’aquest any al Regne Unit a través d’una persona vacunada a l’estranger, possibleme­nt a l’Afganistan, el Pakistan o Nigèria. Aquesta persona ha contagiat possibleme­nt altres individus pròxims. És a dir, que aquest individu va poder haver rebut un tipus de vacuna oral contra la pòlio que conté una versió viva del virus, però que no causa la malaltia. Alguna persona amb aquesta vacunació podria haver viatjat recentment des dels països on s’inocula a Londres. Es tracta d’una vacuna segura, però que en entorns amb una baixa vacunació poden donar lloc a una versió més lleu de la malaltia, una pòlio de tipus 2.

L’UKHSA subratlla que no s’han detectat ara per ara casos de la malaltia, però apressa tots els metges i profession­als sanitaris perquè “investigui­n en profundita­t i notifiquin qualsevol cas sospitós de paràlisi flàccida aguda” que no puguin explicar per causes no infecciose­s. També crida als centres que comprovin que els seus pacients han rebut les vacunes contra la poliomieli­tis, així com a posar “particular èmfasi” en la immunitzac­ió de “nous migrants, sol·licitants d’asil i refugiats”.n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain