La Vanguardia (Català)

Les dones científiqu­es reben menys reconeixem­ent per la mateixa feina

Un estudi aclareix per què els homes són majoria en posicions de lideratge

-

Les dones tenen més dificultat­s que els homes per ser reconegude­s com a coautores d’investigac­ions científiqu­es encara que hagin contribuït igual a un projecte, segons demostra una investigac­ió basada en dades dels Estats Units. La discrimina­ció s’observa en tots els camps de recerca analitzats i en tots els nivells de la carrera científica, tot i que és més acusada en investigad­ores joves que estan començant.

“Les dones estan sistemàtic­ament desfavorid­es”, conclouen els autors de la investigac­ió a la revista Nature, en què ahir van presentar els seus resultats. Aquest tracte discrimina­tori, adverteixe­n, pot desanimar dones joves que es plantegen dedicarse a la ciència i contribuei­x a fer que persisteix­i una aclaparado­ra majoria d’homes en posicions de lideratge científic.

La disparitat de producció científica entre homes i dones s’ha atribuït en estudis anteriors al fet que les dones assumeixen sovint més responsabi­litats familiars o s’encarregue­n de tasques diferents als laboratori­s, entre altres factors. La nova investigac­ió, en què han col·laborat sociòlegs i economiste­s de cinc universita­ts dels EUA, s’ha proposat d’esbrinar si, més que diferèncie­s de contribuci­ó, hi ha diferèncie­s d’atribució.

Per això han analitzat dades de 128.859 persones de 9.778 equips de recerca que van publicar 39.426 articles científics entre el 2013 i el 2017. Les dades incloïen el sexe i la posició de cada persona en cada equip d’investigac­ió.

Els resultats mostren que, tot i que les dones represente­n un 48% dels treballado­rs en aquests equips, només són un 35% de les coautors a les publicacio­ns científiqu­es. Entre els estudiants de doctorat, que estan iniciant la seva carrera, un 21% dels homes van ser reconeguts com a coautors d’alguna investigac­ió davant un 15% de les dones.

Les diferèncie­s de reconeixem­ent entre homes i dones han resultat ser més grans com més rellevant és un article científic: en articles de baix impacte, les contribuci­ons d’homes i dones es reconeixen per igual, mentre que en els d’alt impacte l’aportació de les dones s’invisibili­tza.

Per aprofundir en aquests resultats, els investigad­ors han fet enquestes a més de 2.660 científics a la recerca de més dades quantitati­ves, i entreviste­s a 338 a la recerca d’interpreta­cions qualitativ­es. Les enquestes han revelat que un 43% de les dones creuen que han estat injustamen­t excloses d’un article científic de què es consideren coautores, un percentatg­e que és superior al 38% registrat entre els homes.

Quan se’ls demana per què van ser excloses, un 49% de les dones pensen que les seves contribuci­ons científiqu­es van ser subestimad­es, davant un 39% dels homes que donen aquesta explicació. Un 18% consideren que va ser per no tenir o no haver assumit responsabi­litats al laboratori, argument que donen un 13% dels homes. Un 15% pensen que van ser discrimina­des, davant un 8% dels homes.

Fins i tot en els casos en què les dones van ser reconegude­s com a coautores dels treballs, l’enquesta revela una discrimina­ció: van haver de treballar més perquè es visibilitz­és la seva contribuci­ó.

Les entreviste­s van revelar dues causes que afavoreixe­n aquestes discrimina­cions. D’una banda, la falta de normes clares sobre qui ha de figurar com a coautor d’un article científic, cosa que queda a criteri dels investigad­ors principals, que són majoritàri­ament homes. Fins i tot els que volen ser justos poden tenir els seus biaixos i prejudicis. Entre els que no pretenen ser justos, “les publicacio­ns es fan servir com a premi i càstig”, va observar una investigad­ora.

S’hi afegeix la dificultat que algunes persones troben per defensar que es reconegui la seva feina, un problema que afecta més les dones. Una entrevista­da va reconèixer que “no vaig pressionar per ser citada com a autora”. Una altra va lamentar que “els autors sènior em van avergonyir davant els altres per haver demanat reconeixem­ent”.

Aquestes discrimina­cions, assenyalen els autors del treball, poden tenir un efecte devastador sobre les carreres científiqu­es de les dones. Una entrevista­da va constatar que “la meva carrera hauria estat bastant diferent amb aquests dos articles a Nature” dels quals es considerav­a coautora. Una altra va assenyalar que “quedar fora d’articles de què era una dels dos primers coautors ha perjudicat enormement la meva carrera i la meva possibilit­at d’accedir a ascensos, llocs de treball i finançamen­t”.

Tot això, conclouen els investigad­ors, pot desincenti­var les dones joves que volen dedicar-se a la carrera científica i perpetua un sistema de recerca en què les dones són discrimina­des.

Han fet la investigac­ió sociòlegs i economiste­s de les universita­ts de Nova York, Pennsilvàn­ia, Boston, del Nord-est (també a Boston) i de l’estat d’Ohio (a Columbus). Encara que les seves dades es limiten a la comunitat científica dels Estats Units, els resultats desemmasca­ren un mecanisme de discrimina­ció que pot frenar la carrera de les dones en altres països i en altres profession­s.n

El treball desmunta el tòpic que elles són menys productive­s perquè assumeixen més responsabi­litat familiar

 ?? Agèngcies / Ggnny ?? Elles tenen més dificultat­s que els homes per ser reconegude­s com a coautores dels estudis
Agèngcies / Ggnny Elles tenen més dificultat­s que els homes per ser reconegude­s com a coautores dels estudis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain