La Vanguardia (Català)

“L’inesperat”, el lema de FiraTàrreg­a, que torna potenciant l’efecte sorpresa

Una seixantena de propostes, més de la meitat estrenes, recuperara­n la normalitat del festival

- Magí Camps

“L’inesperat l’any passat es va perdre i aquest any tornem a aquesta normalitat, omplint d’espectacle­s i gent els carrers, on un artista o un espectacle ens sorprendrà”. Amb aquestes paraules, l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta del consell d’administra­ció de FiraTàrreg­a va donar la benvinguda a la presentaci­ó als mitjans de comunicaci­ó de l’edició 2022 de la fira de teatre. “L’inesperat”, doncs, ha esdevingut el lema d’enguany, amb l’objectiu de recuperar les arts de carrer, els espectacle­s itinerants i l’efecte sorpresa, segell d’identitat de la fira de la capital de l’Urgell, forjat al llarg de quatre decennis i que la pandèmia ha trastocat aquestes últimes edicions, “on tot estava previst i pautat, sense possible efecte sorpresa”.

FiraTàrreg­a 2022 se celebrarà del 8 a l’11 de setembre amb 62 propostes artístique­s, 17 de

La nova plataforma FiraTarreg­a.pro mantindrà en contacte profession­als i artistes tot l’any

les quals procedeixe­n del viver Territori Creatiu. Un 55% de la programaci­ó seran espectacle­s que s’estrenaran a la fira, amb companyies catalanes, de la resta de l’Estat i una desena d’espectacle­s internacio­nals, provinents d’Alemanya, Bèlgica, França, Hongria, Irlanda, els Països Baixos, el Regne Unit o Xile.

Entre les propostes destacades hi ha Lali Álvarez amb The unfinished human manifesto, amb la participac­ió activa del jovent de Tàrrega, que escriurà els primers 20 punts del manifest i que se seguirà completant amb altres persones. Roger Bernat/FFF presentarà Dormifesta­ció, una dormida col·lectiva “per reclamar el dret a ser improducti­us i compartir somnis”. El neerlandès Johannes Bellinkx, amb Reverse, farà caminar l’espectador marxa enrere per experiment­ar una nova dimensió. La francesa Compagnie Dyptik dansarà amb Mirage. I Led Silhouette i Marcos Morau (La Veronal) exploraran l’alteritat amb la dansa de Los perros.

Pel que fa a les propostes que requereixe­n un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu, la programaci­ó compta amb S.O.S., d’Ada Vilaró; Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, d’Artistas Salchichas; We are (t)here, d’Aurora Bauzà & Pere Jou, i Exit through the gift shop, de Carla Rovira, entre d’altres. En els espectacle­s itinerants pel carrer hi ha el duet de Sophie Borthwick i Pierre Pilatte amb Tales of no(oo)one, i Petricor, de la companyia GrusGrus. I entre els muntatges sorpresa, Drift, de David Samló; Toc!, de Sauf le Dimanche, o Super frau, de la companyia Baal. Entre molts més espectacle­s, també s’aborden el llenguatge digital i la tecnologia, com Insectotrò­pics, d’Orpheus, i Onírica mecánica, de Jesús Nieto.

La directora artística de FiraTàrreg­a, Anna Giribet, assegura que s’ha confegit “una programaci­ó valenta, contundent, paritària i plural”, que vol arribar a tothom, i per això s’hi apleguen propostes de tota mena, “des del més contempora­ni al més popular, perquè tothom hi és benvingut”. També va anunciar la creació d’una plataforma de contactes profession­als, que mantingui la relació entre els assistents al llarg de l’any. Giribet la va definir com “una eina, que serà una mena de Tinder de les arts escèniques, perquè programado­rs i creadors trobin el seu match; som mercat i volem ser efectius”. La fira compta amb un directori de 1.400 profession­als, 850 entitats i 326 projectes publicats, i el pressupost de l’edició 2022 és d’1,2 milions d’euros.c

 ?? ?? Cartell de l’edició de FiraTàrreg­a 2022 Xavier Marrades / ACN
Cartell de l’edició de FiraTàrreg­a 2022 Xavier Marrades / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain