La Vanguardia (Català)

Casals torna a la casa museu

-

Després de gairebé un quart de segle d’existència des de l’última posada a punt com a museu, la Vil·la Casals que va fer construir el gran músic a partir del 1910 s’ha remodelat i rehabilita­t de manera exemplar, amb un cost de més de dos milions d’euros. La tasca de l’equip dirigit per Jordi Pardo i Núria Ballester amb nombrosos especialis­tes ha estat notòria.

Pau Casals, per la seva simbiosi artística i humanístic­a i les circumstàn­cies –algunes de dramàtique­s– que emmarquen una vida d’estudi, de triomf internacio­nal i de compromís amb la seva societat, transcende­ix el fet musical.

El relat de l’anterior discurs museogràfi­c ja commovia, però ara la Vil·la Casals i el seu museu s’han transforma­t en una proposta que els situa, sens dubte, com a referència mundial en les cases museu. Uneix l’espectacul­ar audiovisua­l d’eloqüent selecció, sorprèn la bona síntesi narrativa i, a mesura que s’avança en la visita, informa, sorprèn (fins i tot l’especialis­ta), deixa espai per al joc (una derivada a les famílies i els nens) i commou. El fons documental és una síntesi, és un petit itinerari per un gran moment artístic de Catalunya: records dels seus mestres i amics, un deliciós trajecte pels seus quadres (Regoyos, Casas, Mir i Rusiñol, entre d’altres), fins i tot la sala de pintura barroca de Francesc Pla, el Vigatà, seqüència del segle XVIII que complement­a el saló de música, i sempre una vista al mar, signe d’aquesta cultura. Des del dormitori del mestre s’obre naturalmen­t una finestra a aquest espai marí, platges de la seva infantesa (va néixer al Vendrell el 1873) on anava amb la seva mare.

Pràcticame­nt cada sala disposa d’una hàbil proposta tecnològic­a, imatges manipulabl­es que expliquen detalls de la vida i l’obra, i la música acompanya tot el trajecte des del petit violoncel de joguina, fins a la del gran instrument­ista, la del director eloqüent, la del mestre, i la seva síntesi, el màgic saló del piano que fa emocionar els més grans violoncel·listes.

Cal veure aquest museu, que és més que això, testimoni de l’art del seu temps, la casa d’un home com pocs compromès amb la seva societat, lluitador per la pau, de què va poder gaudir fins que la guerra generada per l’alçament de Franco el va enviar definitiva­ment a l’exili, de què no va tornar mai, ja que va morir el 1973 a Puerto Rico.

La vitalitat d’aquest mestre, la profundita­t del seu esperit, es traduïa fent música, i en la seva paraula i compromís. En l’aspecte musical, criden l’atenció unes imatges del saló de música, dirigint a Puerto Rico. El seu treball al podi és admirable; sabem les dificultat­s que presentave­n aquelles orquestres –no eren òbviament la Filharmòni­ca de Berlín–, però eren músics que reconeixie­n en Casals el que ha de ser un director, un mestre, i s’hi bolcaven, de manera que arribaven amb el seu consell a sonar amb emoció.

I, a més de la música, el seu esperit també vibrava amb la paraula, amb el concepte de llibertat i d’ordre que –deiarepres­enten la democràcia. Al final de la visita s’extracten algunes de les seves idees, frases que ens fan recórrer –amb fons d’El cant dels ocells– amb imatges eloqüents que subratllen la dimensió transcende­nt del pensament de Casals, la injustícia, la inhumanita­t de les guerres fins avui mateix.

No deixeu d’anar a aquesta casa, que es fon en el paisatge marí amb el suau declivi de la platja de Sant Salvador, i on es descobreix­en moltes coses –també els nens– que fan sentir un país.c

 ?? Eloi Tost / ACN ?? La sala de la música del Museu Pau Casals
Eloi Tost / ACN La sala de la música del Museu Pau Casals
 ?? ?? EL MIRADOR Jorge dE Persia El Vendrell
EL MIRADOR Jorge dE Persia El Vendrell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain