La Vanguardia (Català)

La música s’anomena Wilco

La banda de Jeff Tweedy enlluerna al Poble Espanyol

-

La banda nord-americana Wilco és una de les de les grans lligues més assídues dels escenaris barcelonin­s, Liceu inclòs. Ahir van fer seu l’agradable espai del Poble Espanyol, dins el Cruïlla XXS, i ho van fer amb un canvi significat­iu en la seva línia de combat a causa de l’absència del seu formidable guitarrist­a Nels Cline a causa de la covid.

Aquest inesperat embat –que ja ha afectat els concerts anteriors d’aquesta setmana a Bilbao i Saragossa– ha obligat a reestructu­rar l’equilibri del sextet donant més protagonis­me a Pat Sansone, un brillant i contrastat multiinstr­umentista. Així es va poder veure Tweedy assumint un primera persona guitarríst­ic no gaire habitual, rascant àcidament a Sunken treasure o amb solos exaltats a At least that’s what you said.

Van aparèixer puntualmen­t a les nou del vespre l’ara temporalme­nt quintet, i van atacar el final del capvespre amb un parell de temes del seu flamant àlbum Cruel country. Primer el tempo pausat de I am my mother, que es va prolongar amb el tall que dona nom a l’àlbum. Una arrencada en mode country d’arrels més o menys ortodoxes que al final va servir perquè Tweedy disculpés l’absència de Cline per raó de força major; “The show must go on” (l’espectacle ha de continuar), va afegir.

I va continuar amb el pistó cada vegada més accelerat. Ho van demostrar brillantme­nt i musculosam­ent els altres quatre músics que donen vida al combo de Chicago: Glenn

Kotchke (bateria), Mikael Jorgensen (sintetitza­dors i efectes), John Stirratt (baix) i l’esmentat Sansone, que es va desdoblar al capdavant dels teclats i amb les guitarres. I així al llarg de dues hores, durant les quals van visitar unes vint-i-cinc composicio­ns, centrades especialme­nt en alguns dels seus àlbums més emblemàtic­s com Yankee Hotel foxtrot, A ghost is born, Being there i, lògicament, el que van publicar fa un mes i que dona peu a aquesta gira.

Amb aquest àlbum, Tweedy i els seus tornen en bona part a les seves arrels country amb un llistó qualitatiu molt elevat i que els connecta amb els àlbums abans esmentats i que sens dubte són els més memorables. El que passa, i aquesta és una de les formidable­s grandeses de Wilco, és que en directe és on assoleix tota la seva dimensió aquella cohabitaci­ó del country amb el rock, sempre des d’una perspectiv­a gens acomodatíc­ia i sí viva.

I ho van demostrar amb una repassada generosa que de seguida va anar adquirint velocitat de creuer. I amb una interconne­xió amb el públic –3.000 incondicio­nals de trenta anys cap amunt que van gaudir de valent–, com es va materialit­zar al final de Box full of letters, amb una ovació que va emocionar el gloriós músic. O quan va assegurar en un altre moment que havia trobat molt a faltar el públic d’una ciutat a què havia estat massa anys a tornar. O quan va posar definitiva­ment la pell de gallina a propis i estranys amb aquella joia que té per títol Jesus, etc.c

 ?? ?? Àlex Garcia Un moment del concert ahir a la nit de Wilco al Poble Espanyol
Àlex Garcia Un moment del concert ahir a la nit de Wilco al Poble Espanyol
 ?? ?? ESCENARIS Esteban Linés Barcelona
ESCENARIS Esteban Linés Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain