La Vanguardia (Català)

Bielsa o Valverde

Els 43.425 socis de l’Athletic Club elegeixen demà entre Ricardo Barkala, Iñaki Arechabale­ta i Jon Uriarte

- ANDER GOYOAGA Bilbao

Les eleccions per presidir l’Athletic Club incorporen claus i intrigues molt més enllà de l’àmbit esportiu, un còctel que aquesta vegada ha desembocat en uns comicis de resultat incert i en què no ha abundat el fair play. Els candidats en lliça són tres: Ricardo Barkala, Iñaki Arechabale­ta i Jon Uriarte. La sensació general, però, és que tindran tanta importànci­a o més dos noms propis: Ernesto Valverde, l’elegit per a la banqueta per Barkala i Uriarte; i Marcelo Bielsa, l’aposta d’Arechabale­ta.

La primera clau que decantarà els comicis serà, per tant, de caire esportiu. Els devots del Loco tenen clara l’elecció. Els partidaris del Txingurri, en canvi, hauran de decidir entre el canvi tranquil que propugna Barkala i l’aposta més innovadora que defensa Uriarte. Aquest últim, a més, ha denunciat pressions i una campanya en contra seu que ha tingut com a punt d’inflexió la decisió de prescindir del seu elegit per a la direcció esportiva, Carlos Aviña, un cop que, després de la presentaci­ó, es filtressin una sèrie de tuits de caràcter sexista i homòfob de fa una dècada. Ferit, però disposat a plantar batalla, Uriarte ha respost amb un “no ens aturarà ningú”. És una altra clau que tindrà el seu pes a les urnes.

Els candidats, però, no han mostrat diferèncie­s en posicionar-se sobre el primer afer que interessa i –en molts casos– preocupa al soci: tenen la intenció de canviar la filosofia de l’Athletic? Tots tres han defensat amb rotunditat la intenció de mantenir aquesta singularit­at del club tal com apareix escrita al seu web, i que se sintetitza en els següents termes: a l’Athletic hi poden jugar futboliste­s nascuts o formats a Euskal Herria, denominaci­ó tradiciona­l que inclou les actuals comunitats autònomes d’Euskadi i Navarra, així com el País Basc francès.

Aclarit aquest punt, arriben les diferèncie­s. Ricardo Barkala, de 67 anys i natural de Portugalet­e, era el candidat més conegut de tots tres. Tot i que és capità de la Marina Mercant, des de començamen­ts dels noranta s’ha dedicat a l’activitat política, amb el PNB. Barkala ha estat regidor i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Bilbao, viceconsel­ler d’Ocupació i Treball al Govern basc o president del Consorci d’Aigües, entre altres càrrecs. Des de fa quatre anys és el president del port de Bilbao. Barkala ha provat d’esca

Barkala i Uriarte han elegit Valverde per a la banqueta; Bielsa és l’aposta d’Arechabale­ta

par-se de l’etiqueta de candidat del PNB. Presumeix d’experiènci­a al club (el seu candidat a vicepresid­ent va ocupar aquest càrrec amb Josu Urrutia) i de defensar un canvi sense estridènci­es. “Canviar per continuar sent el mateix”, han dit. Esportivam­ent, dos són els seus noms: Valverde i, per a la direcció esportiva i de planter, Ramon Planes, amb passat a l’Espanyol o el Barça. El president del port de Bilbao, però, s’havia acostat en un primer moment a Pochettino.

Iñaki Arechabale­ta, bilbaí del barri de Deusto i de 63 anys, ha confiat la seva sort a la capacitat de seducció de Bielsa, que va enamorar durant la primera temporada al club, fa 10 anys. Vinculat durant gairebé tres dècades a càrrecs de direcció del grup Vocento, Arechabale­ta ha combatut les acusacions de ser el candidat d’aquest grup de comunicaci­ó. S’ha mostrat un punt més ambiciós pel que fa a fitxatges, però sense donar noms.

Jon Uriarte, finalment, és l’outsider de la contesa electoral. Acaba de fer 44 anys i se’l coneixia sobretot per haver estat el jove emprenedor que, amb un amic, va crear Ticketbis i el 2016 la va vendre a eBay per 150 milions. La seva exitosa trajectòri­a profession­al, però, ha anat molt més enllà. Aquesta candidatur­a presumeix d’independèn­cia i planteja una revolució digital al club amb Dídac Lee (ex del Barça). La caiguda en desgràcia d’Aviña ha suposat un revés per al seu projecte, alguna cosa més que un contratemp­s que pretenen superar amb una aposta inequívoca per Valverde i el seu paper de David contra Goliat que supera tota mena de traves.

 ?? LV ?? Iñaki Arechabale­ta, Ricardo Barkala i Jon Uriarte, candidats a presidir l’Athletic Club
LV Iñaki Arechabale­ta, Ricardo Barkala i Jon Uriarte, candidats a presidir l’Athletic Club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain