La Vanguardia (Català)

Ford tria València per fabricar els nous cotxes elèctrics a Europa

Es preveu que comenci la fabricació dels dos nous models per al 2025

- RAQUEL ANDRÉS DURÀ València

Després de mesos amb l’ai al cor, ahir la notícia va generar un gran entusiasme a València: Ford va anunciar que els dos nous models de vehicles elèctrics pendents d’assignar a Europa es faran a la fàbrica d’Almussafes. L’altra candidata era la planta alemanya de Saarlouis, per a la qual ara la multinacio­nal nord-americana avalua altres opcions per garantirne el futur.

La notícia és un nou revulsiu per a l’economia valenciana i per a la seva indústria del motor, que s’afegeix a la instal·lació de la gigafactor­ia de bateries de Volkswagen i Seat a Sagunt. Ford va explicar en un comunicat que la decisió s’ha pres després d’“un període de consultes exhaustive­s” amb els equips de València i Saarlouis, i preveu que la fabricació dels dos nous models de vehicles elèctrics –que encara es desconeixe­n– comenci “aquesta dècada”.

Després de reunir-se el comitè d’empresa de Ford Almussafes, la UGT va informar que les previsions apunten a començar a fabricar el primer vehicle el 2025. El sindicat va celebrar que la decisió implicarà “càrrega de treball i ocupació per a més d’una dècada”, així com “la realitzaci­ó d’una profunda transforma­ció cap a noves tecnologie­s i formes de fabricació que s’haurà de dur a terme durant els pròxims dos anys”. La UGT va recordar que en el termini de “poc més d’un any” només es fabricarà a València el model Kuga, per tant, “amb l’Acord per a l’Electrific­ació com a referència, caldrà negociar com i quan es duu a terme aquesta transforma­ció, quin volum d’ocupació es requerirà en el futur i de quina manera es redimensio­narà la plantilla”. De moment, no n’han transcendi­t més detalls.

Al sindicat STM-Intersindi­cal Valenciana van atribuir l’“èxit” a la plantilla, però van criticar que no “se l’ha tingut en compte per decidir acceptar les grans retallades o no” que s’han adoptat a la planta i que impliquen “dissabtes obligatori­s, augment de jornada i congelació salarial durant els pròxims 4 anys, coincidint amb les pitjors dades de l’IPC”. I és que, malgrat les bones notícies, no s’ha

La UGT celebra que l’electrific­ació suposarà càrrega de treball i ocupació per a “més d’una dècada”

La planta aporta 6.500 llocs de treball directes i 25.000 d’indirectes, i és un 18% del PIB valencià

d’oblidar que la direcció de Ford va dir al maig que, fos quina fos la decisió final sobre la producció de cotxes elèctrics, tant Almussafes com Saarlouis haurien de “redimensio­nar” la seva estructura.

El director de fabricació de Ford España, Dionisio Campos, va enviar ahir una carta interna a la plantilla en què valorava la decisió com “una fita fonamental per a la planta i per a la transforma­ció del negoci de Ford Europa cap a un futur completame­nt elèctric i connectat”. Va subratllar la necessitat de treballar “ja” i “amb sentit d’urgència”, juntament amb la representa­ció social i administra­cions estatals i autonòmiqu­es, “per definir els passos necessaris per assegurar una transició efectiva del model productiu actual a un nou model basat en el vehicle elèctric connectat”.

Ford va anunciar l’any passat que a partir del 2030 tots els seus vehicles serien elèctrics. Fins ara, havia confirmat la fabricació de set models a Colònia (Alemanya) i a Craiova (Romania). A aquests models, s’hi afegiran els dos que fabricarà la planta valenciana. Per entendre l’abast de la notícia, cal tenir en compte que Ford Almussafes dona feina directa a unes 6.500 persones i a unes 25.000 més de manera indirecta (té un gran parc industrial associat). Suposa més d’un 18% del PIB valencià i un 25% de les exportacio­ns. A més, ha rebut més de 100 milions d’euros en ajuts de la Generalita­t valenciana els últims deu anys.

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? Planta de Ford a Almussafes (Ribera Baixa)
MANUEL BRUQUE / EFE Planta de Ford a Almussafes (Ribera Baixa)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain