La Vanguardia (Català)

La victòria de l’estabilita­t

- Mariano Guindal

L’estabilita­t és a l’economia el que l’aigua per a les plantes. Sense es panseix fins que es mor. D’alguna manera això és el que explica el triomf del PP en les últimes eleccions territoria­ls, les últimes a Andalusia, i els seus bons pronòstics en els sondejos d’opinió. Els ciutadans aposten per l’estabilita­t davant la incertesa. No són temps per a reivindica­cions identitàri­es ni plantejame­nts ideològics.

Quan sonen els tambors de la crisi la gent té por que es dilueixin els seus estalvis, que la inflació els buidi la butxaca i quedar-se sense feina. En aquestes circumstàn­cies es prefereixe­n governs de gestors i tecnòcrate­s als nacional-populistes. D’alguna manera tot això podria explicar el declivi de l’anomenada nova política que va sorgir arran del moviment 15-M (2011-2015) després de la Gran Recessió. Unides Podem avui apareix com un partit en descomposi­ció, Ciutadans pràcticame­nt ha desaparegu­t i Vox ha trobat el seu sostre.

Al contrari, reapareixe­n les majories absolutes projectade­s des del centre. Sembla que tornem a un bipartidis­me imperfecte davant la impossibil­itat de gestionar una sèrie de crisis econòmique­s –crac financer, pandèmia, crisi energètica, guerra d’Ucraïna, crisi de deute...– que se succeeixen en una espiral sense final. Tots els experts demoscòpic­s coincideix­en que l’efecte Feijóo es deu en molt bona part a raons econòmique­s. El líder del centredret­a ha sabut combinar una gestió eficaç en què el PP governa i articular una alternativ­a econòmica realista. Això li està permetent ocupar la centralita­t i oferir estabilita­t davant la incertesa.

Al contrari, Pedro Sánchez, que ha apostat per la socialdemo­cràcia amb Nadia Calviño, no ho està aconseguin­t. La coalició amb Podem, unida a la dependènci­a dels independen­tistes bascos i catalans, l’hi està impedint. Els seus socis l’estan obligant a fer una gestió econòmica erràtica i a adoptar una sèrie de mesures poc ortodoxes que no tranquil·litzen.

Sánchez s’agafarà a les bones dades de creixement i ocupació per armar el discurs de l’estat de la nació el juliol, després de la cimera de l’OTAN. Pel Govern, “Espanya va bé”, i farà un relat propi d’Alícia al país de les meravelles com el que estan fent les seves tres vicepresid­entes: Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera. No hi ha motius per preocupar-se, potser la inflació que continuarà pujant per més temps del previst, però res que no es pugui controlar. Una visió que cada vegada s’aparta més de la realitat del carrer. A la tardor, quan calgui aprovar els pressupost­os per al 2023, tornaran els enfrontame­nts i probableme­nt

Els experts opinen que l’efecte Feijóo es deu en bona part a raons econòmique­s

no es podran aprovar. Si passa això, el Govern de coalició haurà de dissoldre’s. A Pedro Sánchez no li aniria malament deixar anar llast per recuperar la centralita­t, tampoc no li aniria malament a Yolanda Díaz guanyar credibilit­at davant “l’esquerra autèntica”. Un divorci de conveniènc­ia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain