La Vanguardia (Català)

El president de la Fed adverteix que la recessió és “una possibilit­at certa”

Powell defensa la pujada de tipus perquè “és essencial frenar la inflació”

-

Aquella vella dita que, per malament que estiguin les coses sempre són susceptibl­es d’empitjorar es va sentir com un eco en la intervenci­ó de Jerome Powell.

El president de la Reserva Federal (Fed) va voler alleujar els temors sobre una recessió creixent en la seva compareixe­nça al Senat (comitè bancari) i no va fer més que augmentar-los. Powell va assegurar que l’encariment dels preus pot guardar encara més sorpreses. Fins i tot va acceptar que la pujada dels tipus d’interès per combatre la inflació pot causar que s’entri en recessió.

“Certament, és una possibilit­at”, va respondre en relació amb aquest escenari. “No estem intentant provocar, ni penso que necessitem provocar una recessió, però crec que és essencial frenar la inflació”, va afirmar. El cost de la vida, en especial de l’energia i els aliments, està creixent a un nivell no vist des de fa quatre dècades. Al maig va arribar a un 8,6%.

El seu testimoni subratlla el desafiamen­t que afronta el banc central dels Estats Units amb l’augment dels tipus d’interès al ritme més ràpid des dels anys vuitanta per desacceler­ar l’economia i domar la inflació. L’encariment de preus s’ha convertit en el problema principal dels nord-americans i el mal de cap del president Joe Biden.

Això va quedar patent aquest dimecres amb la petició de Biden al Congrés, controlat pels demòcrates encara que per poc marge, que suspengui durant els tres mesos d’estiu, que són de molt trànsit, els impostos federals a la gasolina i el dièsel.

És l’última maniobra de la Casa Blanca en l’intent per rebaixar l’alt preu dels carburants, que a començamen­ts de mes va arribar a un rècord històric, per sobre dels cinc dòlars el galó (3,78 litres) de gasolina. La iniciativa consisteix a treure 18 cèntims per galó en la gasolina, que pugen a 24 cèntims amb el dièsel.

Biden va qualificar d’“única” aquesta situació –a tota hora atribueix l’escalada inflacionà­ria a “la guerra de Putin”– i va dir que “es tracta de donar un baló d’oxigen als nord-americans”. En cas que s’aprovi, hi ha

Biden demana al Congrés de treure temporalme­nt els impostos al combustibl­e

dubtes sobre l’abast d’aquest recurs, ja que el combustibl­e també està sotmès a impostos per estats.

Biden és dels que considera que la recessió no és inevitable. Però diversos bancs, com Goldman Sachs o Morgan Stanley, publiquen informes en què cada cop s’accentua més aquest perill de contracció.

I Powell va acceptar aquesta possibilit­at, si bé va matisar que “no és el nostre resultat previst”. Va reconèixer, tot i això, que els fets registrats al món els darrers mesos –la guerra a Ucraïna i el nou confinamen­t xinès, que han pertorbat la cadena de subministr­aments– compliquen molt les coses als bancs centrals.

“La qüestió de si podem controlar la situació i complir els nostres objectius depèn fins a cert punt de factors que no controlem”, va recalcar el responsabl­e de la Fed.

Powell va defensar el paper assumit per la Fed assenyalan­t que, en cas de no actuar per restaurar l’estabilita­t dels preus, la inflació s’atrinxerar­ia, i això danyaria encara més el ciutadà.

 ?? ?? El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ahir al Senat dels Estats Units
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ahir al Senat dels Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain