La Vanguardia (Català)

La inflació a la Gran Bretanya supera el 9% i és la més alta en 40 anys

- Rafael Ramos Londres. Correspons­al

Els països del G-7, del G-20 i de la Unió Europea ho tenen malament econòmicam­ent, però el Regne Unit, pitjor que qualsevol d’aquests amb el còctel letal d’augment del cost de la vida i el Brexit. La inflació, segons dades facilitade­s ahir per l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues, es va elevar els darrers dotze mesos un 9,1%, la més alta en quaranta anys. A això cal afegir-hi dos trimestres consecutiu­s de creixement negatiu, i la imminència d’entrar en recessió.

Amb una pèrdua real de poder adquisitiu per part de les famílies des de la crisi financera del 2008 i la política d’austeritat dels successius governs conservado­rs, la paciència dels treballado­rs del sector públic s’ha esgotat. Els dels ferrocarri­ls van paralitzar dimarts el país, una segona aturada està prevista per avui, i una altra per dimarts. Al marge dels inconvenie­nts per a la gent que no es pot desplaçar, s’estima que les pèrdues tan sols del sector de l’hostaleria superaran els tres mil milions d’euros. I metges, infermeres, advocats, carters i cuidadors socials amenacen també de cessar la seva activitat laboral si no reben pujades de sous que compensin almenys parcialmen­t la inflació. L’estiu del descontent­ament del 2022 recorda els hiverns del descontent­ament dels anys setanta i vuitanta que van obrir les portes a les reformes de Margaret Thatcher.

La guerra d’Ucraïna, amb l’impacte sobre la distribuci­ó de blat de moro, blat i oli de gira-sol, és un factor important de l’alça de la inflació, però no l’únic. El Govern afavoreix una bombolla immobiliàr­ia que ha fet que l’últim any el valor de l’habitatge pugés un 12,4%, i les pensions (els jubilats són majoritàri­ament votants conservado­rs que Boris Johnson vol cuidar) es van incrementa­r un 10%, mentre el Govern es resisteix a concedir pujades de sou als funcionari­s.

L’impuls inflaciona­ri està liderada pels aliments (pa, cereals, carn...) i per l’energia (a una família mitjana li costa 120 euros d’omplir el tanc de gasolina del cotxe i la seva factura de gas i electricit­at pujarà mil euros aquest any), però també l’habitatge, el transport i la roba són més cars. Les estadístiq­ues del Regne Unit són especialme­nt preocupant­s per la devaluació de la lliura esterlina, la pèssima productivi­tat i el descens de la inversió tant externa com interna. El model d’una economia de serveis impulsada per la City de Londres ja no funciona.

Un altre element que contribuei­x de manera important a la inflació és la desaparici­ó d’una part important de la força laboral, que després de la pandèmia s’ha jubilat o retirat, i ha creat vacants al mercat que les empreses del sector privat només poden cobrir oferint salaris més elevats. El Banc d’Anglaterra ha apujat el tipus bàsic d’interès a un 1,25%.

El país fa dos trimestres seguits que està en creixement negatiu i està a punt d’entrar en recessió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain