La Vanguardia (Català)

El Prat i Barajas, els aeroports més exposats a la vaga a Ryanair

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Els aeroports del Prat i de Barajas són els més exposats a la vaga a Ryanair que han convocat els sindicats de tripulants de cabina USO i Scitpla a partir de demà, ja que la companyia de baix cost hi concentra gran part de l’oferta prevista per als sis dies d’aturada.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ja ha dictat els serveis mínims. Estima que les sis jornades de vaga poden afectar 2.649 operacions i prop de 440.000 passatgers –a raó de 73.200 viatgers cada dia– als deu aeroports espanyols on la companyia té activitat, per això ha fixat serveis mínims, que poden arribar fins a un 82% dels vols programats.

La vaga està convocada per al 24, 25, 26 i 30 de juny i l’1 i 2 de juliol, als aeroports de Barcelona, Girona, Mallorca, Madrid, Màlaga, Sevilla, Alacant, València, Santiago de Compostel·la i Eivissa. A més, des del Mitma subratllen que la vaga afecta un cap de setmana clau per a la primera gran operació sortida de l’estiu, la del 30 de juny i la de l’1 i 2 de juliol.

Ryanair és la companyia que més passatgers transporta al mercat espanyol, amb una oferta que va superar les 650 rutes des d’Espanya el 2021. Segons la informació aportada per la mateixa companyia, prop de 1.900 treballado­rs formen el col·lectiu que exerceix tasques de tripulants de cabina de passatgers i que estan cri

Els serveis mínims arriben fins a un 82% dels vols; 440.000 passatgers es podrien veure afectats

dats a la vaga. Des de Ryanair creuen que la convocatòr­ia tindrà un seguiment escàs. “Els passatgers poden estar tranquils”, consideren. Tot i això, els sindicats esperen un alt nivell d’adhesió a l’aturada.

El ministeri ha aclarit que aquests serveis “essencials” tenen com a objectiu compatibil­itzar l’interès general dels ciutadans i en particular les seves necessitat­s de mobilitat, amb el dret de vaga d’aquest col·lectiu de treballado­rs.

Per tant, els serveis de la companyia aèria per a cada ruta domèstica cap a o des de les Balears i les Canàries disposaran d’entre un 76% i un 82% de protecció dels vols, en funció de l’aeroport. Per als serveis per a cada ruta amb ciutats espanyoles peninsular­s i estrangere­s, el mitjà alternatiu en cas que el transport públic signifiqui fer un recorregut amb un temps de desplaçame­nt igual o superior a cinc hores, els percentatg­es són d’entre un 53% i un 58%.

Finalment, l’aeroport de Barcelona tindrà uns serveis mínims d’un 36% per als vols amb ciutats espanyoles peninsular­s que impliquin un trajecte de menys de cinc hores en un altre mitjà de transport públic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain