La Vanguardia (Català)

Putin demana col·laboració als Brics davant l’egoisme d’Occident

La Xina assumeix la retòrica russa i culpa els EUA i l’OTAN de provocador­s

- Ismael Arana Hong Kong. Correspons­al

Quan falten només uns dies perquè les nacions integrants del G-7 i l’OTAN es reuneixin a Europa per abordar la crisi a Ucraïna i fer front comú contra Rússia, el seu president, Vladímir Putin, va mostrar ahir que no està tan sol com a Occident li agradaria.

Va ser durant la cimera virtual de líders del fòrum Brics, integrat pel Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica, la primera trobada multilater­al en què participa amb altres grans economies des que va ordenar la invasió del país veí. Allà, fora de perill de retrets i crítiques hostils, el líder rus va aprofitar per demanar als presents una col·laboració més important que els permeti superar la crisi causada, a parer seu, per les “accions insensates i egoistes” d’alguns estats, amb referència a les sancions dels Estats Units i la Unió Europea. “Només mitjançant la cooperació honesta i mútuament beneficios­a es pot buscar una sortida a la situació de crisi que s’ha creat en l’economia mundial”, va afegir.

L’amfitrió de la cimera, el president xinès, Xi Jinping, també va carregar de cara contra les sancions de Washington i els seus aliats, a què es neguen a unir-se i donen la culpa d’impossibil­itar la pau i perjudicar l’economia global. “Hem d’abandonar la mentalitat de la guerra freda i la confrontac­ió en blocs, oposar-nos a les sancions unilateral­s i al seu abús” i rebutjar els intents d’algunes nacions per formar “petits cercles” per mantenir el seu poder hegemònic, va dir el mandatari, que també va apostar per defensar un sistema internacio­nal multipolar basat en les Nacions Unides.

Des que va començar el conflicte, la Xina assegura que va mantenir una estricta neutralita­t que a Occident es percep com a favorable a Moscou. Pequín ha evitat condemnar la invasió russa –ni tan sols la qualifica com a tal–, assenyala els EUA i l’OTAN com a provocador­s i rebutja les sancions. Tot i així, el país asiàtic es manté aliè al conflicte, i no subministr­a material militar, i les seves empreses s’abstenen d’incomplir les sancions imposades a Rússia per no acabar sent també objecte de possibles càstigs.

La Xina no és l’única que es desmarca d’Occident. Com moltes altres nacions africanes, el Govern de Sud-àfrica no ha condemnat mai la invasió d’Ucraïna, i ahir el seu president, Cyril Ramaphosa, es va limitar a fer una crida al diàleg i a la negociació “per resoldre pacíficame­nt els conflictes arreu del món”.

L’Índia tampoc no està interessad­a a fer pinya amb Occident contra Rússia, amb qui manté estrets vincles comercials, energètics –el país ha quadruplic­at les compres de petroli rus des que va esclatar la guerra– i militars. Ahir el seu líder, Narendra Modi, va passar de puntetes pel conflicte i es va centrar a destacar el valor de la cooperació entre els Brics per impulsar la recuperaci­ó econòmica. Fruit d’aquesta col·laboració, va subratllar l’establimen­t d’un centre de recerca i desenvolup­ament de vacunes o el reconeixem­ent mutu de productes farmacèuti­cs que beneficien els més de 3.000 milions d’habitants d’aquests cinc països, que junts represente­n un 23% de l’economia mundial.

Des de la seva fundació, el 2009, els Brics, a què es va unir Sud-àfrica el 2011, reclamen una representa­ció més gran de les economies emergents a les institucio­ns mundials, que consideren que estan desproporc­ionadament dominades pels poders occidental­s. Però, malgrat que els uneixen certs objectius comuns, també són notables les diferèncie­s dels seus sistemes polítics i econòmics o els interessos geopolític­s de cadascun –incloent-hi conflictes territoria­ls com el que mantenen la Xina i l’Índia–, cosa que a la pràctica els ha privat d’aconseguir avenços tangibles.c

La Rússia, l’Índia, el Brasil, la Xina i Sud-àfrica fan front comú dies abans de l’obertura del G-7

 ?? Jg ncie s An ?? Xi Jinping, amfitrió de la cimera, acusa els aliats de perjudicar l’economia global
Jg ncie s An Xi Jinping, amfitrió de la cimera, acusa els aliats de perjudicar l’economia global

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain