La Vanguardia (Català)

Johnson podria sortir escaldat de dues eleccions parcials angleses

El Labour recupera Wakefield i els ‘libdem’ guanyen a Tiverton, segons els sondejos

- Rafael Ramos Aondres. Correspons­al

Les eleccions parcials per cobrir escons vacants solen ser a la Gran Bretanya una manera relativame­nt innòcua de castigar el Govern, de donar-li un cop de cap sense necessitat de noquejar-lo. De vegades són un seriós avís de la seva impopulari­tat, que després es confirma en unes generals. Però de vegades els votants es desfoguen, i quan arriba l’hora se’ls ha passat l’enfadament i tornen a votar els mateixos.

Tot i així, John Major va ser l’últim primer ministre, als anys noranta, que va perdre dues d’aquestes eleccions el mateix dia, i Boris Johnson –que intenta tornar a aixecar-se després de sortir malparat de la moció de censura presentada pel seu propi grup parlamenta­ri– no vol córrer la mateixa sort quan s’anunciïn els resultats dels comicis celebrats ahir a Wakefield (Yorkshire) i Tiverton and Honiton (comtat de Devon).

Els resultats seran força representa­tius del sentiment popular cap a Johnson després del Partygate. La primera localitat forma part de l’anomenada muralla roja, els antics bastions laboristes del nord anglès que el 2019 van donar prestat el vot a Johnson perquè fes realitat el Brexit, reduís la immigració i combatés la desigualta­t de riquesa i infraestru­ctures entre les regions septentrio­nals i meridional­s. La segona localitat és a la muralla blava, tory de tota la vida però que desconfia de les polítiques econòmique­s i els ajuts socials de Downing Street.

Els sondejos pronostiqu­en que el Labour recuperarà fàciliment Wakefield i que els liberals demòcrates amenacen de soprendre de manera històrica a Tiverton, on fa dos anys i mig Johnson va guanyar per golejada.

Tot dependrà del vot tàctic, és a dir, de si aquesta vegada els habituals seguidors laboristes donen un suport estratègic als lib

Els resultats donaran un indici de la capacitat del primer ministre per arribar a les pròximes eleccions

dems, encara que només sigui per castigar els conservado­rs i ferlos perdre un escó que consideren seu per dret propi.

El primer ministre es donaria un bon mastegot si perd Wakefield i guanya a Devon. Però si surt derrotat en dues circumscri­pcions tan diferents, una tradiciona­lment de classe obrera i l’altra tory fins a la medul·la, molts diputats podrien interpreta­r que la seva màgia ha desaparegu­t del tot, que no és capaç de guanyar les eleccions del 2024 i que tindrien més possibilit­ats amb un altre líder. La seva posició tornaria a córrer perill, si no d’una manera imminent, sí a mitjà termini.

Per al Labour és important el marge amb què guanyi a Wakefield (si les enquestes no s’equivoquen com va passar amb el Brexit i la majoria absoluta de Johnson). El seu líder, Keir Starmer, té nombrosos enemics interns per la seva falta de carisma i l’al·lèrgia a pronunciar-se sobre qualsevol qüestió polèmica, que fa que el principal partit d’oposició no sigui identifica­t amb cap política concreta. El tema del Brexit diu que està “tancat” i que en cas d’arribar al poder no plantejari­a el reingrés a la Unió Europa, i ni tan sols la incorporac­ió al mercat únic i la recuperaci­ó de la llibertat de moviment. I sobre les vagues que aquesta setmana han paralitzat el país, no les condemna per no ofendre els sindicats, però diu que són “una mala idea” per semblar un centrista moderat.c

 ?? ?? Punt de votació a la localitat anglesa de Wakefield (Yorkshire)
Punt de votació a la localitat anglesa de Wakefield (Yorkshire)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain