La Vanguardia (Català)

Erdogan i Bin Salman es reconcilie­n després de deu anys de crisi

- Jordi Joan Baños Istanbul. Correspons­al

En temps moguts, els amics no sobren mai. Ankara ha viscut dos dies de sonades reconcilia­cions, amb la visita dimecres del príncep hereu de l’Aràbia Saudita i del ministre d’Exteriors d’Israel ahir dijous.

Yair Lapid, que ben aviat serà primer ministre en funcions, va aprofitar la visita per agrair al Govern turc “que salvés vides israeliane­s” amb la detenció, la setmana passada a Istanbul, d’un comando iranià suposadame­nt a punt per atemptar contra els seus diplomàtic­s.

La trobada de Lapid amb el seu homòleg turc segella el desglaç que va començar amb la visita del president d’Israel, Isaac Herzog, al març.

Encara més eloqüent és la foto al palau presidenci­al d’Ankara de Muhammad bin Salman juntament amb Recep Tayyip Erdogan, que fins i tot el va acompanyar a l’aeroport. A l’abril aquest últim ja havia visitat Jiddah.

Tot plegat hauria estat impensable

Yair Lapid també ha agraït a Ankara “haver salvat vides israeliane­s” després de detenir un comando iranià

fa uns mesos, quan encara es parlava de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi al seu consolat d’Istanbul. A l’abril el jutge va transferir el cas a Riad.

D’aquesta manera, Turquia i l’Aràbia Saudita –que competeixe­n pel lideratge sunnita– arxiven les picabarall­es que van arrencar amb el suport d’Ankara a les primaveres àrabs i que van desembocar en el bloqueig àrab a Qatar, desbaratat amb ajuda turca.

L’Aràbia Saudita tornarà a emetre sèries turques per demostrar que la “nova era” comença amb l’aixecament de vetos.

La visita de Joe Biden a l’Orient Mitjà, al juliol, encoratja a posar la casa en ordre, a Riad i a Jerusalem occidental. Fins i tot el caòtic Líban es va dotar ahir de primer ministre, amb la reelecció de Najib Miqati. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain