La Vanguardia (Català)

“El model xilè és una apologia de l’egoisme”

Ennio Vivaldi Exrector de la Universita­t de Xile

- Robert Mur Aarceuona

Metge especialis­ta en son, Ennio Vivaldi (Concepción, 1950) va deixar de ser rector de la Universita­t de Xile el 17 de juny. Després de vuit anys al capdavant de la principal universita­t pública xilena, la seva figura és molt valorada per la seva independèn­cia i el seu suport al procés constituen­t que viu el país arran de la revolta social del 2019, que té l’antecedent històric en la reivindica­ció d’educació gratuïta i de qualitat. Vivaldi va participar al maig a Barcelona –encara com a rector– en la Conferènci­a Mundial d’Educació Superior de la Unesco.

La dictadura de Pinochet va posar el sistema educatiu en mans del lliure mercat.

Dins d’aquella cosa delirant de l’ultraneoli­beralisme, es va escriure que seria un greu error que l’educació pública fos gratuïta i de bona qualitat perquè, si això passa, es perd tot incentiu perquè les famílies hi posin més diners i els proveïdors tinguin interès a captar les famílies que tenen més diners. Això no s’havia dit mai enlloc del món, i molt menys escrit. És molt interessan­t veure els vincles estretíssi­ms que hi ha entre les universita­ts privades i els responsabl­es de les polítiques econòmique­s de la dictadura.

Amb l’esclat social, va tornar l’exigència d’una educació pública i gratuïta.

El que irromp el 2019 és la necessitat de tornar a sentir-se part d’un ésser social. Sense cap dubte, es demanava educació gratuïta, però molt abans hi havia ràbia i sensació d’estafa perquè s’havia promès una universita­t que no permetria una graduació i una ocupabilit­at com la que s’havia generat en les expectativ­es.

Com queda el sistema educatiu a l’esborrany de la nova Constituci­ó?

És un retorn a una responsabi­litat de l’Estat, amb un sistema públic estatal gratuït que comprèn tots els nivells. El més important és que s’articula com un sol concepte l’educació de parvulari, bàsica, mitjana, tecnicopro­fessional i università­ria.

Els estudiants que ho reivindica­ven fa una dècada van arribar al Govern al març amb moltes expectativ­es de canvis, però el president Gabriel Boric ja cau als sondejos. Els xilens estan decebuts tan aviat?

A Xile hi ha molta ràbia acumulada; és molt fàcil fer campanya de descrèdit. No em sembla que hi hagi avui sobre la taula una argumentac­ió de fons que desacredit­i ni el president ni el seu Govern. No crec que hi hagi hagut cap error del president que justifiqui una decepció. Hi ha dues coses: un país molt commociona­t i, per tant, molt fàcil de fer reaccionar emocionalm­ent, i l’afany de desacredit­ar el procés. El descrèdit del president podria ajudar el descrèdit de la Constituen­t i viceversa.

Quines altres fites consagra l’esborrany de la Constituci­ó?

La primera, el tema de gènere, present totalment a la Constituci­ó fins al punt que la Convenció Constituci­onal és paritària. La segona, assumir la problemàti­ca dels pobles originaris. I la tercera, el tema del territori; Xile és un país molt centralist­a, i s’està pensant en un Senat que representi les regions.

I com queda la sanitat?

Està plantejat el dret a la salut, la reconstruc­ció d’un sistema públic de salut. Xile és un país que sempre havia tingut molta consciènci­a en salut pública, desacredit­ada en el període neoliberal.

Vostè té un alt índex de popularita­t. Això té a veure amb el desprestig­i de la política?

Gran part del triomf d’aquesta nova generació va ser per un descrèdit de la política, on no necessària­ment aquells polítics eren dolents, però crec que estaven tan convençuts de la inamovibil­itat del sistema que van acabar sent funcionals al mantenimen­t del sistema. Això és el que la gent va rebutjar. La nostra posició va ser donar suport a la Convenció Constituci­onal perquè va ser elegida pel poble, i això ens va donar una imatge de no manipulaci­ó. També, en determinat­s moments, vam encunyar frases que ens podrien haver donat popularita­t. Per exemple: el model de societat xilè és una apologia de l’egoisme. Jo crec que a Xile es va negar el concepte de bé comú.●

Boric ja cau als sondejos “No crec que hi hagi hagut cap error del president que justifiqui una decepció”

 ?? L ibert Teixidó ?? Ennio Vivaldi fotografia­t a Barcelona
L ibert Teixidó Ennio Vivaldi fotografia­t a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain