La Vanguardia (Català)

El Suprem dels Estats Units facilita l’ús d’armes anul·lant el límit de Nova York

La majoria conservado­ra del Tribunal rebutja que es delimiti la segona esmena

- Washington. Correspons­al Fernando García

En ple dol per les matances de 19 nens i dues mestres a Uvalde (Texas) i de deu persones més a Buffalo (Nova York), el Tribunal Suprem dels EUA va anul·lar ahir la llei de l’estat novaiorquè­s que supeditava la concessió d’una llicència per portar armes fora de casa al fet que hi hagués una “causa justificad­a” vinculada a un perill per a la pròpia vida. L’Alt Tribunal va adoptar la decisió amb els vots favorables dels sis magistrats de la majoria conservado­ra, davant els negatius dels tres considerat­s progressis­tes.

La sentència amplia el dret a portar armes mitjançant una interpreta­ció contrària a limitar la segona esmena de la constituci­ó que reconeix la prerrogati­va.

La demanda, amb el suport de l’Associació Nacional del Rifle, va ser presentada per dos homes a qui es van denegar les llicències a Nova York. Van al·legar que l’estat “fa que sigui virtualmen­t impossible que el ciutadà ordinari respectuós de la llei obtingui un permís d’armes”.

La normativa anul·lada, coneguda com a llei Sullivan, datava del 1911. Aleshores, “a les avingudes dels costats est i oest de la ciutat els revòlvers es venien com si fossin pa calent i gairebé igual de barats”, segons la descripció de The New York Times aquell any.

El text, esmenat substancia­lment el 1913, imposava el requisit de “causa adequada”, més enllà de no tenir antecedent­s penals, per poder portar armes de foc ocultes en llocs públics. Els sol·licitants d’una llicència havien de convèncer les autoritats que tenien una necessitat de defensa pròpia concreta i real, no hipotètica o especulati­va.

Ara, quan arran dels últims tirotejos massius el Congrés es disposa a tirar endavant certes restriccio­ns a l’accés a les armes, pactades entre els dos partits, el Suprem considera que la limitació de l’estat de Nova York vulnera la segona esmena. Segons el ponent de la resolució, el magistrat Clarence Thomas, el cèlebre precepte constituci­onal (a “posseir i portar armes”) protegeix “el dret d’un individu a portar una arma de foc per a defensa pròpia fora de casa”.

Thomas addueix que no hi ha “cap més dret constituci­onal que un individu pugui exercir només després de demostrar als funcionari­s del govern alguna necessitat especial”. Així doncs, la restricció de Nova York és inconstitu­cional perquè “impedeix que els ciutadans respectuos­os de la llei amb necessitat­s ordinàries d’autodefens­a exerceixin el seu dret a posseir i portar armes”, afegeix el redactor de la sentència amb suport dels seus cinc companys conservado­rs.

Thomas assegura que la llei novaiorque­sa també viola la catorzena esmena de la Constituci­ó, sobre el dret dels ciutadans a la igualtat de protecció davant la llei.

La decisió de la màxima autoritat judicial dels EUA té repercussi­ons molt àmplies. No només afecta l’estat de Nova York, sinó també els de Califòrnia, Hawaii, Maryland, Massachuse­tts, Nova Jersey i Rhode Island, tots amb lleis semblants –segons els escrits presentats al tribunal–, malgrat que falta saber l’impacte exacte de la sentència sobre aquestes altres legislacio­ns. El veredicte ve a dissuadir totes les cambres d’altres estats que estiguin preparant –en reacció a l’onada de violència al país– lleis equiparabl­es amb l’ara anul·lada.

El jutge progressis­ta Stephen Breyer, un dels tres dissidents, va escriure un vot particular en què va recordar la ingent quantitat de víctimes causades per la violència armada als EUA: “Només aquest any s’han reportat 277 tirotejos massius, una mitjana de més d’un per dia”.

La governador­a de Nova York, Kathy Hochul, va opinar per la seva part que la decisió “no és només imprudent, sinó també reprovable”. I “no és el que volen els novaiorque­sos”.

L’efecte de la decisió del Suprem pot tenir un abast més gran, però en sentit invers, que el de les mesures restrictiv­es acordades entre demòcrates i republican­s al Congrés, ja a punt per aprovar-se tret de sorpreses. Es tracta d’endurir els controls d’antecedent­s per als compradors d’armes més joves; d’exigir que més compradors facin aquestes comprovaci­ons, i d’augmentar les sancions als traficants d’armes. El paquet legislatiu preveu, a més a més, el finançamen­t d’iniciative­s de seguretat escolar i salut mental a estats i comunitats.

Un pas endavant, dos enrere.●

La decisió, aprovada per la majoria conservado­ra de 6 a 3, arriba en ple dol per les últimes matances

 ?? JEENAH MOON / Reu e ?? Protesta contra l’ús indiscrimi­nat de les armes, a Nova York, amb creus dedicades a les víctimes del tiroteig d’Uvalde
JEENAH MOON / Reu e Protesta contra l’ús indiscrimi­nat de les armes, a Nova York, amb creus dedicades a les víctimes del tiroteig d’Uvalde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain