La Vanguardia (Català)

Una nord-americana en perill és forçada a ser evacuada de Malta per avortar

- Anna Buj Boèa. Correspons­al

Les duríssimes restriccio­ns a l’avortament a Malta han posat en risc la vida de l’embarassad­a nord-americana Andrea Prudente, de 38 anys, que pateix una perillosa infecció després de perdre líquid amniòtic i expulsar la placenta quan estava de viatge a l’illa mediterràn­ia.

Una situació de risc que ha d’acabar amb una intervenci­ó per completar l’avortament, ja que el fetus no pot sobreviure de cap manera, però com que Malta prohibeix la interrupci­ó de l’embaràs sota qualsevol circumstàn­cia, l’asseguranç­a privada de Prudente ha decidit que el millor és que sigui evacuada amb urgència a un altre país. Les primeres informacio­ns indicaven que seria traslladad­a a Mallorca, però la seva advocada, Lara Dimitrijev­ic, va explicar a aquest diari que l’asseguranç­a estava reconsider­ant la destinació final de Prudente.

Segons va explicar a la seva parella, Jay Weeldreyer, Prudente va començar a sagnar el 12 de juny, quan estava de 16 setmanes, i va ingressar a l’hospital una setmana després, però malgrat que el centre Mater Dei estava monitorant el seu estat per buscar qualsevol tipus d’infecció, no podien completar l’avortament perquè Malta és l’únic Estat de la UE que el veta fins i tot quan la vida de la mare corre perill. “Ha trencat aigües, ha expulsat la placenta, però no la deixen avortar perquè hi havia un batec de cor”, va dir Dimitrijev­ic.

La parella, que viu a prop de Seattle, va arribar a Malta el 5 de juny per a unes esperades vacances abans que naixés el nadó. “Al cap i a la fi, a més el trasllat aeri podria provocar-li una nova hemorràgia que empitjorar­ia les seves condicions”, va advertir Isabel Stabile, de l’associació Doctors for Choice. “Ha estat forçada a esperar mentre la seva vida corria perill”, insisteix. Ni tan sols a Polònia, que limita gairebé totalment l’avortament, no podria passar una cosa així, ja que el permet en situacions de risc per a la salut de la dona.●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain