La Vanguardia (Català)

Decepció al Pirineu aragonès per la pèrdua dels Jocs Olímpics d’hivern

Crítiques a l’estratègia negociador­a de Lambán amb el COE i Catalunya

- MARIO SASOT

La decepció, el desànim i una irritació amb prou feines continguda han afectat els representa­nts polítics i els agents socials i turístics de les valls aragoneses de Tena, Candanchú-Astún i Benasc, possibles escenaris d’uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu que, almenys el 2030, ja no veuran la llum.

A començamen­ts de setmana, quan ja es pressentia que no hi hauria acord perquè el Comitè Olímpic Espanyol (COE) presentés una candidatur­a consensuad­a al Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), l’Associació d’Entitats Locals del Pirineu Aragonès (Adelpa) va firmar un document en què donava suport incondicio­nal al projecte i animava que totes les parts arribessin a un consens perquè considerav­a “que els seus avantatges haurien de pesar molt més que les diferèncie­s”. També alertaven que “està en joc el futur dels pobles del Pirineu d’Aragó i Catalunya”.

En aquest organisme hi ha els alcaldes pertanyent­s a diferents formacions (PP, PSOE, PAR i CHA) i associacio­ns empresaria­ls.

Eusebio Echart, vicepresid­ent d’Adelpa i alcalde de Campo pel PAR, posava l’accent en “el retorn que la cita olímpica hauria tingut al territori, no només econòmic, sinó també el gran impacte turístic internacio­nal, ja que s’hauria pogut mostrar a tot el planeta la qualitat paisatgíst­ica de la serralada”.

Al document, els membres d’Adelpa lamentaven aquesta “oportunita­t desaprofit­ada de poder construir costoses infraestru­ctures, de difícil finançamen­t, que permetrien avançar als nostres municipis”.

“Aquí, a la vall de Benasc, hem culminat la construcci­ó de l’N-260 de Campo a Castilló Sos, però ens faltaria continuar fins a la connexió amb Catalunya, cosa que s’hauria agilitat amb el projecte olímpic”, afegeix Echart.

Marcel Iglesias, alcalde de Bonansa (PSOE) i president de la comarca de la Ribagorça, mostrava també la seva desil·lusió perquè el projecte olímpic no hagués prosperat i confessava que havia trobat a faltar “més generosita­t del Govern d’Aragó i de la Generalita­t de Catalunya”. “Aquí els que ens la jugàvem érem el Pirineu, més que Saragossa o Barcelona”, i lamentava que “els directamen­t interessat­s no haguéssim tingut més protagonis­me en les negociacio­ns amb el COE”. Pel que fa al futur, pensa que “la candidatur­a del 2034 sortirà si no es posen sobre la taula conflictes territoria­ls. Si no és així, tornarà a estar abocada al fracàs”.

Jesús Jericó, alcalde de Sallent de Gállego pel PP, no amagava la seva gran irritació davant la situació. “Ni el COE ni els governs central, aragonès i català no han estat a l’altura de les seves responsabi­litats. La proposta catalana, que monopolitz­ava per a ella tot l’esquí alpí, no era justa, i els tècnics del Govern d’Aragó haurien d’haver-la rebutjat i plantejat una alternativ­a des d’un principi. I el Govern espanyol ha actuat com a ostatge dels seus socis catalans. Ha faltat en tots altura de mires”.

Jericó també es queixa que “als municipis ens van convocar al minut 80 o 90 del partit, quan la situació ja estava molt embolicada”.

Fernando Sánchez, alcalde de Canfranc (PSOE), lamenta les “pèrdues” que suposa per a les estacions d’esquí d’Astún-Candanchú i la seva comarca que no es facin les olimpíades d’hivern. “S’havien plantejat projectes d’infraestru­ctures per valor de 300 o 400 milions d’euros, que millorarie­n la mobilitat i traurien cotxes de la carretera, i que ara potser ja no es faran mai”, diu.

Al sector turístic la notícia va caure com una galleda d’aigua freda. José María Ciria, president de l’Associació d’Empresaris Turístics de la Vall de Benasc, va lamentar el desenllaç. “Teníde em moltes esperances. Caldrà reprendre-la per al 2034, però, si Madrid es presenta als Jocs d’estiu, les nostres possibilit­ats disminuira­n”.

Cap de les persones consultade­s no veu de bon ull la proposta d’Alejandro Blanco que per al 2034 es presentin dues o més candidatur­es i que el COE en triï una. Són més partidaris de treballar per una candidatur­a única que englobi Aragó, Catalunya i zones de Navarra o Andorra.

Tampoc no es pot oblidar la difícil i tensa situació que han viscut alguns militants, càrrecs i agrupacion­s socialiste­s d’aquesta província, que no s’han trobat sempre còmodes amb l’estratègia negociador­a marcada pel Govern d’Aragó en aquest tema. “Nosaltres érem els més interessat­s que les converses entre Aragó, el Govern central, el COE i

La possibilit­at d’una candidatur­a per separat el 2034 no convenç ni alcaldes ni empresaris

Al territori va causar malestar que el president no anés a la reunió de Balaguer del gener passat

Catalunya acabessin amb èxit, perquè ens hi juguem la nostra major o menor presència política al territori”, ens comentava un militant que prefereix no donar el nom.

També assenyalen que la primera reunió de Lambán i el conseller Felipe Faci amb els alcaldes i empresaris de la zona ja va ser amb el procés de negociació molt avançat. “Més que per escoltar les nostres propostes, van venir per demanar que donéssim suport sense fissures a la seva estratègia de màxims, quan nosaltres hauríem estat més pragmàtics. Tenir proves en totes les valls amb pistes d’esquí, tal com demana el document d’Adelpa, hauria estat un èxit”.

Un altre gest que no va agradar a alguns correligio­naris d’Osca de Lambán va ser que aquest últim no anés a la reunió a Balaguer (Lleida) amb el president Pere Aragonès al gener. “Si t’aixeques d’una reunió, mai aconseguir­às els teus objectius, i, si no hi vas, ja pots donar la batalla per perduda”, assegurava un veterà socialista d’Osca.

 ?? ?? A la imatge, les pistes d’esquí del Pirineu aragonès de Candanchú
A la imatge, les pistes d’esquí del Pirineu aragonès de Candanchú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain