La Vanguardia (Català)

La represa del diàleg amb la Moncloa tensa les costures del Govern

Junts surt en bloc a criticar la pròxima reunió entre Aragonès i Sánchez

-

Amb l’anunci que es reobre el diàleg entre el Govern central i el de la Generalita­t n’hi ha hagut prou per obrir un nou front entre els dos socis de l’executiu que presideix Pere Aragonès.

Els consellers i líders de Junts van sortir ahir en bloc a qüestionar la cita i el que s’hi pretén: impulsar una negociació congelada entre els dos governs des de fa mesos després que es fessin públics els detalls de l’espionatge a líders independen­tistes i, en particular, al mateix president quan encara no ocupava aquest càrrec.

A Junts, a més, va doldre especialme­nt haver-se assabentat a través dels mitjans de comunicaci­ó dels temes abordats durant la reunió a la Moncloa de la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, i del ministre Félix Bolaños. Ho van denunciar el vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, i el conseller d’Economia, Jaume Giró, que van lamentar que Aragonès hagi decidit, de manera “unilateral”, reprendre el diàleg amb Sánchez sense merèixer-ho perquè “no només no hi ha hagut ni explicacio­ns ni dimissions” pel Catalangat­e, “sinó que tampoc no s’ha aturat l’ofensiva contra el català”.

El vicepresid­ent català va prometre demanar “explicacio­ns” a Aragonès sobre la reunió prevista amb Sánchez, i va mostrar clarament l’aposta política del seu partit respecte a la taula de diàleg: “Amb el PSOE són necessàrie­s menys reunions i més fer-li perdre votacions al Congrés” perquè “desgraciad­ament és l’únic diàleg que entén Sánchez”.

A les paraules de Puigneró va respondre des de Suïssa Marta Rovira, que va assegurar que Junts “havia votat en un 60% a favor de les iniciative­s del Govern, mentre que Esquerra en va avalar un 70%. “Les que hi ha de diferència diria que Junts no les ha votades perquè els semblen massa progressis­tes”, va dir.

Les declaracio­ns de Puigneró van arribar després de celebrarse una reunió d’urgència de l’executiva del partit que, segons El Nacional, va acabar sense una decisió concreta, però en la qual va ser molt present la crítica ja llançada per l’expresiden­t Carles Puigdemont a través de les xarxes socials.

Puigdemont va carregar contra la represa del diàleg “sense fixar condicions prèvies”, i després d’acusar jutges, policies i periodiste­s d’ordir un complot contra l’independen­tisme, va lamentar que la part republican­a del Govern continués apostant per un diàleg que a parer seu “no

El vicepresid­ent Puigneró reclama “menys reunions i més fer perdre votacions al PSOE”

serveix de res”, sobretot sense que hi hagi unitat a l’independen­tisme.

ERC, mitjançant la consellera Vilagrà i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, també va replicar als retrets de Junts: “Ens voten per ser útils”, va assenyalar Vilagrà, que va defensar la nova oportunita­t per trobar solucions a la “repressió”.

Però les crítiques de Junts no amaguen les tensions internes que també els genera aquest afer. El partit evidencia una polaritzac­ió arran de la ponència política aprovada al congrés, que inclou la possibilit­at d’abandonar el Govern després d’auditar el pacte de coalició amb ERC.

Amb aquest nou xoc, de poc sembla que ha servit la reunió que dilluns van mantenir la plana major d’ERC i de JxCat a la Casa dels Canonges, la primera des dels canvis de lideratge a Junts.

 ?? Mariona Puig / ACN ?? El vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró
Mariona Puig / ACN El vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain