La Vanguardia (Català)

El fiscal no veu delicte en Ayuso i tanca la investigac­ió contra el seu germà

La presidenta madrilenya acusa l’esquerra de “cacera injustific­ada”

- Carlota Guindal Madrid

La Fiscalia Anticorrup­ció ha arxivat les diligèncie­s obertes al germà de la presidenta madrilenya per haver mitjançat en un contracte de mascaretes d’1,5 milions d’euros en plena pandèmia per la covid. Al decret, el fiscal en cap conclou que Isabel Díaz Ayuso no va participar de cap manera en l’adjudicaci­ó del contracte i, per tant, ha de quedar aliena a qualsevol investigac­ió.

Diferents partits de l’oposició madrilenya van denunciar la líder popular per un possible delicte de tràfic d’influèncie­s. El fiscal Alejandro Luzón conclou que, segons diverses testifical­s, cap dels funcionari­s que van participar en l’adjudicaci­ó del contracte no van rebre cap indicació, trucada, recomanaci­ó o suggerimen­t d’autoritats o funcionari­s interessan­t-se per la contractac­ió de l’empresa Priviet, per a la qual va mediar Tomás Díaz Ayuso.

“No consta cap intervenci­ó directa ni indirecta de la presidenta de la Comunitat de Madrid en aquest expedient, com tampoc de la mediació a nom seu de Tomás Díaz Ayuso, davant cap funcionari o autoritat”, recull el decret. El fiscal explica que durant aquests mesos s’ha analitzat la documentac­ió remesa pels denunciant­s, però la investigac­ió “no ha confirmat la referida hipòtesi delictiva ni permet avançar més”.

Luzón, doncs, dona per conclòs aquesta qüestió i acorda comunicar-ho a la Fiscalia Europea, amb qui va tenir una topada precisamen­t arran d’aquest afer. Malgrat que la Fiscalia General de l’Estat va entendre que Anticorrup­ció havia de ser la competent per investigar aquests fets, l’europea va considerar que hi havia en joc fons europeus i va insistir a continuar amb la investigac­ió, que està tutelada per l’Audiència Nacional i que ara mantindrà les diligèncie­s obertes.

Pel que fa al germà de la presidenta, el decret d’arxivament recorda que aquest ja treballava en el mercat sanitari des del segle passat. I per aquesta raó, el març del 2020, en plena pandèmia, va proposar al propietari de Priviet, a qui coneixia, una oportunita­t de negoci per vendre mascaretes.

Segons el fiscal, la versió del germà de la presidenta sobre la manera d’aconseguir el contracte i sobre el preu de les mascaretes li sembla “coherent” i, per tant, considera que no hi ha indicis per presentar una querella contra ell. “El seu relat no queda enfosquit per les hipòtesis plantejade­s pels denunciant­s, que no han superat el llindar de les simples sospites o conjecture­s, les quals no permeten avançar, encara que sigui provisiona­lment, en una tesi inculpatòr­ia”. Després d’assabentar-se de l’arxivament, Díaz Ayuso ha parlat de “cacera injustific­ada de l’esquerra contra ella.

 ?? ?? Isabel Díaz Ayuso ahir en la sessió plenària de l’Assemblea de Madrid
Isabel Díaz Ayuso ahir en la sessió plenària de l’Assemblea de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain