La Vanguardia (Català)

PSOE, PP, Vox i Cs tomben al Congrés l’ús de les llengües cooficials

-

Les llengües cooficials de l’Estat espanyol continuara­n sense poder-se fer servir al Congrés dels Diputats després que, com s’esperava, el PSOE unís ahir altre cop els seus vots als de PP, Vox i Ciutadans per rebutjar la presa en considerac­ió d’una proposició de llei presentada pels nacionalis­tes catalans i bascos, avalats per Unides Podem, per permetre intervenci­ons en aquestes llengües a la Cambra, amb la correspone­nt traducció simultània.

El ple va votar en contra de la proposta que demanava de reformar el reglament del Congrés perquè es poguessin utilitzar les llengües cooficials en les intervenci­ons del ple, en les comissions parlamentà­ries i en els escrits registrats, però va ser rebutjada per 268 vots en contra, 71 vots a favor i dues abstencion­s (Coalició Canària i Terol Existeix). Això contrasta amb una altra iniciativa que sí que s’està tramitant al Senat per ampliar l’ús del català, l’eusquera i el gallec en l’activitat parlamentà­ria de la Cambra Alta.

Dimarts el nacionalis­me català, basc, gallec, valencià, asturià i aragonès va desafiar la presidènci­a del Congrés quan els seus diputats van fer valer les seves llengües pròpies per parlar a la tribuna del ple. Tot i que se’ls va permetre uns minuts d’intervenci­ó, a la majoria se’ls va retirar l’ús de la paraula quan van ser amonestats en tres ocasions. UP, ERC, PNB, EH Bildu, Junts, PDECat, BNG, la CUP i Compromís van reivindica­r una Espanya plurinacio­nal i la riquesa de les seves llengües i van criticar la “supremacia” del castellà en l’activitat del Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain