La Vanguardia (Català)

El Govern prepara una reforma legal per renovar el Constituci­onal

-

Pedro Sánchez està decidit a tirar endavant la renovació d’un terç dels membres del Tribunal Constituci­onal, amb o sense el suport de l’oposició. És amb aquest objectiu que el PSOE registrarà avui al Congrés dels Diputats una proposició de llei que es tramitarà per la via d’urgència perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en funcions des de desembre del 2018, pugui tornar a proposar dos magistrats per a la renovació del Tribunal Constituci­onal, segons va avançar aquest dijous Eldiario.es.

La reforma impulsada pel Govern modificarà l’article 570 bis de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Una iniciativa que autoritzar­à el CGPJ a nomenar els dos magistrats que li correspon malgrat estar en funcions. La intenció del grup socialista és que es tramiti de forma urgent, fins i tot abans de l’estiu, i una vegada que el CGPJ designi els dos magistrats que li correspone­n, que el Govern faci el mateix amb els dos que li toca designar.

Quatre dels dotze magistrats de la cort de garanties van caducar diumenge passat el seu mandat amb la incertesa sobre quan i com seran substituït­s. Els altres vuit ja van ser renovats l’any passat, a proposició del Congrés i el Senat. La Constituci­ó dicta que el terç restant l’ha de renovar l’Executiu i el Consell General del Poder Judicial, proposant dos candidats cada un, però la falta d’acord entre PSOE i PP per pactar un nou CGPJ ha provocat que l’actual no pugui nomenar els seus, la qual cosa crea dubtes sobre si Moncloa pot actuar sola. Fonts de la cort de garanties citades per Europa Press subratllen que es tracta d’una qüestió jurídica complexa que caldrà analitzar en profundita­t.

En concret, aquest 12 de juny

La reforma permetrà al CGPJ nomenar dos magistrats, amb la qual cosa l’Executiu podrà nomenar dos més

va expirar el mandat del president del TC, Pedro González-Trevijano, del vicepresid­ent Juan Antonio Xiol i dels magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares. Al seu dia, González-Trevijano i Narváez van ser els dos proposats pel Govern de Mariano Rajoy, mentre que Xiol i MartínezVa­res van ser els nominats pel CGPJ.

La nova llei permetria esmenar en part la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) de març del 2021, que prohibia a l’òrgan de govern dels jutges realitzar nomenament­s discrecion­als a la cúpula judicial estant en funcions, situació en la qual es troba des de desembre del 2018.

Per la seva part, el portaveu de Podem, Pablo Fernández, va assenyalar que la mesura que impulsarà el PSOE “no està pactada” amb la formació morada, segons va assegurar en una entrevista a TVE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain