La Vanguardia (Català)

Nova classe social: els vulnerable­s

- Fernando Ónega

Aquest país i els països de la Unió Europea se senten en crisi. És una crisi estranya, perquè se segueix creant ocupació, les empreses tenen plans d’inversió, la pandèmia està pràcticame­nt dominada i les dades de la macroecono­mia disten molt de ser dramàtique­s. Però hi ha una alineació d’estrelles que anuncien catàstrofe­s sense frens: fam, desastres naturals, desertitza­ció pel canvi climàtic, migracions massives, manca de matèries primeres, assalts a la democràcia, agressions militars, convulsion­s socials, el temps ideal per a un pessimista... I el gran enemic present, els preus que tornen a mossegar les classes mitjanes i que estan creant una nova classe social: els vulnerable­s. Si el Govern central calcula que són quatre milions de llars, estem parlant de més de dotze milions de persones: més de la quarta part de la població. Un tsunami potencial. “Pot destruirno­s”, vaticina Gabriel Rufián.

Els governs fan el que poden, però cada acció política demostra la seva impotència –no vull parlar encara d’incompetèn­cia– i demostra, sobretot, com és de difícil la justícia social. El Govern espanyol, el més d’esquerres de la UE, ha de comprovar amargament com els resultats de la seva gestió no corregeixe­n les desigualta­ts socials. Quan decideix compensar els estralls de la inflació, no sap com afavorir els vulnerable­s. I així, el regal dels vint cèntims dels carburants beneficia tant el propietari del Porsche Panamera com el propietari de l’utilitari que, perquè és vell, no pot entrar a les zones urbanes de baixa contaminac­ió.

Demà s’aprovarà la rebaixa de l’IVA de la llum i passarà el mateix: beneficiar­à tant la mansió de mil metres quadrats i aire condiciona­t com el pis de seixanta metres que el mileurista paga amb una hipoteca a 30 anys.

Si el repartimen­t social dels danys de la inflació fracassa, fracassen també les bases de l’Estat de benestar, que sembla vàlid només per a situacions de tranquil·litat econòmica. Per tant, aquesta tranquil·litat es trenca, les injustície­s s’agreugen i comencen a aparèixer les estadístiq­ues que parlen del creixement i de l’acumulació de patrimoni de les minories milionàrie­s: a Espanya, un 1 per 100 de la població concentra un 17 per 100 de la renda nacional. L’any 2007, aquest 17 per 100 de la renda nacional estava en mans d’un 13 per 100 dels ciutadans.

El retrocés és escandalós. I perillós, perquè l’empobrimen­t crea desinterès pel sistema, a què es culpa de les injustície­s, com es culpa el govern de l’augment dels preus; deteriora la convivènci­a i fomenta la rancúnia, perquè comencen a funcionar les comparacio­ns: és el germen dels populismes que amenacen la democràcia i és el context ideal per a la conflictiv­itat social.

Així anem, senyors. La crisi no és una dada macroeconò­mica a la baixa. La crisi és que la síndria i el meló assoleixin uns preus que molta gent no pugui pagar. I la gran crisi és que els governs no sàpiguen o no puguin aplicar mesures de justícia social.

Així anem.

 ?? Dani Duch ?? Pedro Sánchez
Dani Duch Pedro Sánchez
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain