La Vanguardia (Català)

La UE després de la guerra d’Ucraïna

- Col·lectiu Treva i Pau

Des del fracàs del projecte de tractat constituci­onal (2005), la UE ha sofert una concatenac­ió de crisis: recessió, euro, Crimea, refugiats, Brexit, Trump, coronaviru­s, guerra d’Ucraïna. La gestió de la pandèmia –compra de vacunes i adopció del pla Next Generation EU de 750.000 milions d’euros finançat via deute mancomunat– ha estat un gran pas endavant d’acció conjunta.

Encara ha sigut més contundent la reacció europea amb motiu de la invasió russa d’Ucraïna. Vladímir Putin està actuant , a desgrat seu, com un gran federador de la UE. Aquesta ha rellançat la política de defensa –augment de la inversió, compra conjunta de material, enviaments cofinançat­s a Ucraïna, creació d’una força de intervenci­ó ràpida l’any 2025– i ha assentat la política exterior. Ha revolucion­at la política energètica amb la diversific­ació de subministr­es, acceleraci­ó de les renovables i potenciaci­ó de l’autonomia estratègic­a. Ha remogut la política d’asil i immigració i ha quarterat el subgrup il·liberal de Visegrad, distancian­t el populisme polonès de l’autocràcia hongaresa.

La guerra d’Ucraïna ha suposat un gran xoc per a la UE, car el seu projecte es basa precisamen­t en la pau, i al mateix temps l’ha despertat a la geopolític­a. Avui assumeix que la confrontac­ió determina les relacions entre les grans potències i que ha de passar de ser només un poder normatiu o comercial a erigir-se en un poder estratègic.

La resposta europea a la guerra d’Ucraïna ha seguit el camí dels avenços que ja va entreveure el pla de recuperaci­ó postpandèm­ia. Brussel·les envia armament a Ucraïna amb el pressupost de la UE i estudia comprar gas conjuntame­nt davant les amenaces de tall de subministr­ament.

La nova arquitectu­ra institucio­nal europea, més federal, serà una oportunita­t per a Espanya

L’OTAN, per la seva banda, ha despertat de la “mort cerebral” que li atribuïa el president Macron i aplega les capacitats de defensa necessàrie­s per a garantir la seguretat a Europa, mentre s’amplia a Finlàndia i Suècia. L’OTAN i els Estats Units necessiten la UE com a component addicional de les seves capacitats polítiques i militars. Acabada la guerra, la UE haurà d’afrontar tasques de reconstruc­ció i de mantenimen­t de la pau.

La UE es disposa a reformar-se per adaptar-se a la nova geopolític­a i convertir-se en una unió funcional, flexible i més federal. Té sobre la taula un conjunt de propostes, com les de Mario Draghi (federalism­e pragmàtic), Enrico Letta (confederac­ió), Emmanuel Macron (comunitat política, geometria variable) i les provinents de la conferènci­a sobre el futur d’Europa (eliminació de la regla de la unanimitat, reforma dels tractats).

Totes aquestes propostes s’examinen a la cimera europea que se celebra ahir i avui, durant el darrer mes de la presidènci­a semestral francesa de la UE. Allí es decideix sobre la possible convocatòr­ia d’una convenció encarregad­a d’implementa­r les reformes. Aquest mateix mes de juny també té lloc a Madrid la cimera de l’OTAN, encarregad­a d’aprovar la seva estratègia per als propers deu anys.

Són moments de canvi en què els països del sud d’Europa s’han d’erigir en un bloc constructi­u, proactiu i fiable. Espanya n’és un país clau que exercirà la presidènci­a europea durant el segon semestre de l’any que ve. Té una gran oportunita­t de contribuir eficaçment a la definició de l’arquitectu­ra institucio­nal europea posterior a la guerra d’Ucraïna, que en qualsevol cas serà més federal. Res no tornarà a ser igual després d’Ucraïna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain