La Vanguardia (Català)

Juan, Juana

- Margarita Puig

Són bessons dels idèntics. Dels que s’assemblen molt, molt. Massa perquè van arribar en la mateixa bossa i caminen per la vida repetits i com repetint-se. Quan van néixer això ja era per si mateix una raresa. Però van anar tirant. Amb la seva aparença eixerida i doblada van superar els esculls d’aquell barri seu que va enfosquir de cop amb allò de l’Hipercor. A casa es referien així, allò de l’Hipercor, a la matança que es va carregar tants veïns. També una cosina llunyana.

Van créixer amb botes de punxes i puntera de ferro, i els seus caparrons perfectame­nt rapats ajudant colles organitzad­es a repartir ordre i seny entre els que no mostraven maneres autèntique­s, de barriada. I quan es van atipar del repetitiu buit d’aquells vespres sanguinari­s, van imitar un noi gran de l’escola, que aquest sí que era friqui, molt, molt raret. Així és com van deixar enrere tot això, a més dels berenars furtats (avui res de pastes i d’aquí mitja hora ens veiem a la caixa... Ah, i que no us tornin a enxampar,

Van renéixer en reines, van ser unes ‘drags’ memorables, atrevides pioneres

els alliçonava la mare a les portes de l’hipermerca­t), per pujar a l’Eixample. La bogeria embotida en làtex, perrucots i plataforme­s daurades! Van renéixer en reines! Van ser unes drags memorables. Agosarades pioneres.

Van amagar el seu transformi­sme precoç a casa fins a una tarda de diumenge: a la tele feien futbol. Per sopar, la truita de patates de sempre. I ells, elles, no van saber ni esperar la mitja part. Papa, soc gai!, va interrompr­e el petit dels iguals. I això què és?, va escopir l’home indignat, sense buscar ni incorporar-se. Amb la resposta “mariconàs, papa, mariconàs, és com tu ens anomenes”, al pare li va quedar foscament clar.

Es van escapar aquella mateixa nit pensant que ja era per sempre. No s’imaginaven aquest avui hipercanvi­at (amb dies de boig orgull per a ells!) que els ha normalitza­t. Per això cada juny, a més del Pride i el sant del gran (Juan, Juana), celebren la tornada al barri. I que el pare ja no els diu mariconass­os.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain