La Vanguardia (Català)

Els dubtes a l’esquerra

- Fèlix Riera

Un mal candidat, els mals indicadors econòmics, la crisi energètica, la divisió de l’esquerra a Andalusia i una societat cada cop més moderada, que ha sabut encarnar molt bé Juan Moreno Bonilla, han derrotat el PSOE. Per tercera vegada, després de les eleccions autonòmiqu­es de Madrid i Castella i Lleó, el PSOE observa que la seva estratègia basada a advertir els ciutadans del perill de votar el PP perquè acabaran pactant amb Vox no ha funcionat.

Els resultats a Andalusia no s’haurien de llegir tant com un canvi de cicle sinó com l’evidència que els ciutadans es van desplaçant cap a posicions més conservado­res. La derrota del PSOE és més significat­iva que la victòria del PP, que segueix amb la tendència de creixement electoral, perquè obliga a preguntar-se, no només al PSOE sinó a tota l’esquerra, si encara queda temps per oposar-se amb garanties al PP a les pròximes eleccions generals. L’esquerra francesa ja ha respost i ha actuat per derrotar la dreta moderada i social que encarna Emmanuel Macron, en unir-se la França Insubmisa de Mélenchon amb els socialiste­s per concórrer a les eleccions legislativ­es intentant forçar un govern de cohabitaci­ó.

Una de les qüestions que han aflorat en aquestes eleccions és que els ciutadans andalusos valoren més votar una dreta o esquerra suau que sigui capaç d’anar en la mateixa direcció a l’hora d’afrontar els grans reptes que el país té al davant, que continuar apostant per una excessiva fragmentac­ió política que acaba consolidan­t una dreta i una esquerra dura. La gestió de l’economia ha desplaçat la ideologia com a trinxera; la promesa d’estabilita­t és considerad­a prioritàri­a davant de la constant apel·lació a la por de l’arribada al poder de Vox de la mà del PP; la protecció dels drets socials històrics, com les pensions, és més important que el discurs d’assolir nous drets que ningú no sap si es podran costejar.

Una de les lliçons que han donat les eleccions andaluses ha estat certificar que els ciutadans prefereixe­n ara tocar de peus a terra i ja no esperen assaltar el cel com passava fa uns anys.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain