La Vanguardia (Català)

El poder i la influència

- Lluís Foix

Una de les caracterís­tiques de la història del Cercle d’Economia és la d’haver creat un relat obert, democràtic i europeista sota la inspiració de Jaume Vicens Vives i la col·laboració entusiasta d’uns quants fills de la burgesia catalana que aspiraven a obtenir més autogovern, transforma­r aquella Espanya en ple franquisme i amb la mirada posada en una Europa de la qual estàvem políticame­nt i econòmicam­ent allunyats.

Joan Mas Cantí (1929) té el carnet número u i dimecres va presentar a la seu de la institució el llibre que recull les seves vivències com a membre molt actiu des que en els estiuejos a Camprodon, cap a l’any 1951, tramava amb Carlos Ferrer Salat què es podia fer per respirar en un àmbit de certa llibertat en plena autarquia i autoritari­sme del règim.

El Cercle no ha tingut poder però sí una gran influència en l’economia i en la política catalana i espanyola. Va acabar configuran­t-se, a partir del 1958, com una realitat nascuda en la

El Cercle ha estat i és un fòrum de llibertat, progrés, modernitat i creixement

societat civil amb relacions molt estretes al món empresaria­l, econòmic i acadèmic. Impression­a veure l’índex de personatge­s que Mas Cantí va situant en el període que va des del Pla d’Estabilitz­ació del 1959 fins a la nominació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics el 1986. Una generació que va conviure amb el franquisme i que es va adaptar a la democràcia des de posicions d’un centrisme plural, obert, evoluciona­nt als ritmes que han anat marcant els temps.

Les seves jornades anuals i els seus informes periòdics han influït en governs conservado­rs i d’esquerres. També en els governs catalans, des de Jordi Pujol fins a José Montilla. Els que han format part de les seves juntes, amb perspectiv­es i orientacio­ns diferents, han compartit la idea de creixement, llibertat, progrés i modernitat. Van ser persones que seguien amb atenció el que feien la democràcia cristiana i la socialdemo­cràcia europees, que van posar els fonaments de l’economia social de mercat i l’Estat de benestar que encara perdura avui.

Ha estat, i espero que ho continuï sent per molt de temps, un fòrum de pensament i d’acció. No és casual que els únics personatge­s rellevants que han visitat oficialmen­t Catalunya des del 2012 ho hagin fet per invitació del Cercle. Em refereixo a Mario Draghi i Ursula von der Leyen.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain