La Vanguardia (Català)

Un veto a l’última esperança

-

• La sanitat pública nega l’única teràpia possible a una malalta de càncer de mama metastàtic

• El tractament amb Trodelvy està funcionant, però la pacient ha de pagar el medicament, caríssim

• El fàrmac s’ha administra­t en hospitals públics d’altres comunitats, però no a Catalunya

La Laura, de 43 anys i mare d’una nena que n’acaba de fer 6, té càncer de mama metastàtic, el més agressiu. Incurable, malgrat que la ciència avança de manera decidida en l’objectiu de convertir-lo en una malaltia crònica. Aquest tipus representa un 20% dels tumors de pit i és la causa de la mort de més de 6.000 dones cada any a Espanya. Dones joves o de mitjana edat, la principal diana d’aquesta xacra.

A la Laura li van concedir al març entre 12 i 24 mesos de vida. Havia esgotat els tractament­s convencion­als des del 19 de gener del 2021, amb sis mesos de retard respecte a la primera visita per un bony que els metges van considerar un quist de líquid inofensiu: quimioterà­pia (fins a 31 sessions, una xifra inusualmen­t elevada), radioteràp­ia, pastilles hormonals, una tumorectom­ia (extirpació del tumor i gangli sentinella) i una mastectomi­a de la mama amb extirpació de 18 ganglis. Després d’això, apareixen cinc lesions als pulmons. Es confirma la metàstasi. El pronòstic és fatal. El tractament amb eribulina (un inhibidor de la dinàmica dels microtúbul­s) no fa efecte.

Els oncòlegs comuniquen a la Laura que l’última esperança per prolongar la seva vida és el sacituzuma­b govitecan, comerciali­tzat com a Trodelvy, un fàrmac innovador aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 21 de novembre de l’any passat, un segell pel qual se’n garanteix la qualitat, la seguretat i l’eficàcia. Com a conseqüènc­ia de la validació europea, el producte pot ser comerciali­tzat a Espanya. El problema és que encara no ha estat inclòs entre les prestacion­s del Sistema Nacional de Salut, a diferència de països com França i Alemanya, i l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (Aemps) n’avalua la relació cost-benefici per incorporar-lo o no a la cartera de prestacion­s.

El fàrmac es pot fer servir, però s’ha de pagar, i no és precisamen­t assequible. Entre el 28 d’abril i el 22 de juny, la Laura ha rebut sis administra­cions a l’hospital Quirónsalu­d a un preu de gairebé 5.000 euros cadascuna. Segons els informes mèdics a què ha tingut accés La Vanguardia, el tractament funciona. Els tumors estan remetent. Però les finances no donen per a gaire més. La bossa o la vida?

“És una situació frustrant, desesperan­t, una injustícia total i una vulneració del dret a la vida”, assegura en Juanra, el marit de la Laura, que es veu immers en una paradoxa terrible, en una arbitrarie­tat insuportab­le. No només és que altres països europeus estiguin finançant la teràpia, és que en altres comunitats autònomes també. L’hospital Mateu Orfila de Menorca, per exemple, confirma que es va administra­r Trodelvy a una pacient de l’illa entre finals de l’any passat i principis de l’actual. “Va tenir una reacció al·lèrgica i només es va completar un cicle (tres setmanes)”, precisen fonts del centre.

Després de diverses setmanes de dilacions, la mútua de la Laura se n’ha desentès argumentan­t que Trodelvy no està comerciali­tzat a Espanya. En Juanra ha sol·licitat a l’Aemps l’anomenat ús compassiu del fàrmac, pel qual es possibilit­a la prescripci­ó i l’aplicació de medicament­s no autoritzat­s a fi d’atendre necessitat­s especials en situacions clíniques de pacients concrets. Resposta: “Comprenem la situació d’aquells amb la necessitat de gestionar l’accés a teràpies innovadore­s, tant per a ells com per als seus familiars, i lamentem la situació en què està”. La comerciali­tza

ció de Trodelvy “no serà efectiva fins que el laboratori arribi a un acord respecte al preu i el finançamen­t al Sistema Nacional de Salut”. (En definitiva, tot és qüestió de diners.) Dirigeixi’s al seu hospital, en aquest cas el Clínic, perquè sol·liciti el finançamen­t de la Generalita­t.

Salut ha denegat la petició aquesta setmana, malgrat que hi ha possibilit­ats que ho reconsider­i.

“Per què s’ha d’assumir per via privada el cost del medicament si hi ha la possibilit­at que aquesta administra­ció es faci per la via del medicament compassiu?”, pregunta en Juanra a la demanda de protecció de drets fonamental­s de la persona, contra el Servei Català de la Salut i l’hospital Clínic, que va presentar, i va ser admesa a tràmit, dimecres. “Psicològic­ament, estem molt tocats”, explica. “Al patiment de la malaltia s’hi afegeixen les dificultat­s perquè li puguin donar un tractament que li allargui la vida. L’any passat van morir a Espanya 43 dones per violència de gènere, i es fan campanyes i inversions per evitar-ho, i em sembla bé. També en van morir gairebé 7.000 de càncer metastàtic. Ja sé que la comparació és odiosa, però és així”.

L’accés dels pacients espanyols als nous fàrmacs és un problema. Segons l’últim informe Indicadors d’accés a teràpies innovadore­s a Europa, el temps mitjà que passa des que un medicament és aprovat per les autoritats europees fins que està disponible per al seu ús a Espanya és de 517 dies (133 a Alemanya, 240 a França, 340 al Regne Unit i 429 a Itàlia).

L’1 de gener estaven disponible­s 85 dels 160 fàrmacs (53%) aprovats per la UE en el període 2017-2020. A Alemanya, un 92%; a Itàlia, un 79%, i a França, un 66%. El percentatg­e de disponibil­itat restringid­a a Espanya també és elevat: quatre de cada deu fàrmacs disponible­s sobre el total d’autoritzat­s per la Unió Europea tenen algun tipus de restricció en el seu ús en aquest país.c

Els afectats han presentat una demanda de protecció dels drets fonamental­s

 ?? ??
 ?? Montse Giralt / Shooting ?? Impotència La Laura amb el seu marit al pis familiar del barri de les Corts, a Barcelona, dimarts, en vigílies de tornar a l’hospital per rebre el tractament innovador
Montse Giralt / Shooting Impotència La Laura amb el seu marit al pis familiar del barri de les Corts, a Barcelona, dimarts, en vigílies de tornar a l’hospital per rebre el tractament innovador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain