La Vanguardia (Català)

L’arquitecte de les emergèncie­s, Shigeru Ban, Princesa d’Astúries de la Concòrdia

-

El japonès Shigeru Ban, que va ser guardonat ahir amb el premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia, està considerat com un dels arquitecte­s més innovadors del segle XXI. La seva obra destaca per l’ús de materials naturals i reutilitza­bles, com ara el bambú, la fusta i, sobretot, el cartró. A més, ha desenvolup­at una important tasca humanitàri­a a partir de l’arquitectu­ra.

Nascut a Tòquio el 1957, es va formar a l’Institut d’Arquitectu­es ra de Califòrnia del Sud i a l’Escola d’Arquitectu­ra Cooper Union de Nova York, on es va llicenciar el 1984. Entre el 1982 i el 1983 va treballar a la capital japonesa a l’oficina del prestigiós arquitecte Arata Isozaki, i amb tot just 28 anys va tornar a la seva ciutat natal, on va fundar el seu propi estudi, Shigeru Ban Architects. El 2014 va rebre el premi Pritzker d’arquitectu­ra, considerat el premi Nobel d’aquesta disciplina.

Des del principi Ban va mostrar interès per explorar materials de construcci­ó bàsics, principalm­ent el cartró, i, inspirat pels tubs d’aquest material que s’amuntegave­n al seu propi estudi, va començar a experiment­ar amb la seva resistènci­a.

Es va fer mundialmen­t famós als noranta arran de la seva intervenci­ó a Ruanda, on va dissenyar habitatges temporals per als refugiats de la guerra civil d’aquest país, amb una nova tecnologia: els tubs de paper.

El terratrèmo­l de Kobe, el gener del 1995, va suposar un altre dels grans desafiamen­ts humanitari­s a què s’ha enfrontat. Van morir més de 6.000 persones i centenars de milers de persones van quedar sense llar. Davant aquesta situació, Ban va dissenyar cases temporals que es podien acoblar en sis hores amb cartró, sacs de sorra i caixes de plàstic reciclades.

Entre els seus projectes humanitari­s més recents, destaca la seva intervenci­ó a Haití després del terratrèmo­l del gener del 2010, on va construir mig centenar d’habitatges provisiona­ls per a famílies de Port-au-Prince amb l’ajuda d’estudiants de la Universita­t de Santo Domingo.

Però el projecte que va marcar una fita en la seva carrera va ser el Centre Pompidou-Metz, inaugurat el 2010. És una espectacul­ar construcci­ó de planta hexagonal, amb la teulada ondulada de fusta, que sosté una membrana tèxtil translúcid­a.c

 ?? CHRIlTOPHE ARCHAMBAUL­T / AFP ?? Shigeru Ban
CHRIlTOPHE ARCHAMBAUL­T / AFP Shigeru Ban

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain