La Vanguardia (Català)

L’Església no obrirà de manera generalitz­ada els seus arxius pels abusos

-

L’Església no obrirà de manera generalitz­ada els seus arxius per investigar els abusos a menors, malgrat que sí que està disposada a donar informació sobre casos concrets que li requereixi la comissió creada pel Defensor del Poble, una investigac­ió en què els bisbes no participar­an perquè està limitada a l’àmbit eclesial. Així ho va avançar ahir el secretari general de la Conferènci­a Episcopal Espanyola CEE), Luis Argüello, que va voler aclarir els motius pels quals l’Església, de manera institucio­nal, no participar­à en la comissió d’investigac­ió encomanada al Defensor del Poble.

“No ens sembla gaire correcte que només s’hagi posat la mirada en els casos d’abusos de l’Església”, va explicar Argüello, que s’ha remès a l’informe de la Fundació Anar que revela un increment d’un 80% en els abusos a menors. Va criticar que, “sent un problema social tan greu”, el Congrés dels Diputats s’adreci al Defensor demanant que s’investigui només l’Església catòlica. “No ens sembla oportú. Tenim aquesta reserva”.

Pel que fa a la manera com pensen col·laborar amb la investigac­ió, el portaveu de la CEE va advertir que no estan disposats a una obertura generalitz­ada dels arxius canònics. “No ho faria cap organitzac­ió”, va justificar. En qualsevol cas, Argüello creu que s’ha generat una expectativ­a sobre els arxius que no correspon a la realitat. “Sembla una pel·lícula medieval, que entraran en un arxiu i trobaran alguna cosa com a

El nom de la rosa, alguna cosa oculta i secreta; i no, les coses són molt més senzilles”.

Així, l’Església oferirà informació de casos concrets de religiosos acusats que es requereixi­n i de qui calgui saber l’historial eclesial. “Col·laborarem en el que se’ns demani i correspong­ui a les regles del joc establerte­s en l’àmbit civil i canònic”.

Argüello va detallar que dels casos destapats fins ara –entre els quals hi ha els denunciats a les diòcesis i els

Argüello veu exagerada l’expectativ­a: “Sembla que entraran en un arxiu i trobaran alguna cosa com a ‘El nom de la rosa’”

publicats per El País–, un 80% són anteriors als anys vuitanta, és a dir, tenen una antiguitat superior a 40 anys i estan prescrits des del punt de vista civil i penal. A més, va continuar, la majoria dels acusats ja han mort, i els superiors que hi havia en el moment dels fets “ja no hi són”.

Sobre la trobada entre el papa Francesc i el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, Argüello va celebrar l’ambient cordial de la reunió.c

 ?? Carlos Luján / EP ?? L’arquebisbe Luis Argüello
Carlos Luján / EP L’arquebisbe Luis Argüello

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain