La Vanguardia (Català)

L’OMS debat si declara la verola del mico emergència

Els casos es tripliquen al món en només una setmana: 3.500

- marta ricart/Celeste López

La verola del mico continua generant contagis en els brots fora dels països africans, on el virus és endèmic. Ja són més de 3.525 casos, en almenys 42 països, i algunes fonts n’afegeixen uns 5.000 pel retard de les notificaci­ons. Consideran­t la situació d’expansió d’aquest tipus de verola, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) analitza des d’ahir si declara la malaltia com a “emergència de salut pública d’interès internacio­nal” (PHEIC, per les seves sigles en anglès), una mesura que s’adopta quan el brot d’una malaltia afecta més d’un país i cal una estratègia coordinada internacio­nalment per enfrontarl­o.

Entre avui i demà s’espera que es faci pública la decisió de l’OMS, que en cas afirmatiu suposarà l’adopció de mesures sanitàries per aturar aquest brot “inusual” i “inesperat”.

Després d’un mes i mig des dels primers casos, Europa continua sent l’epicentre del brot, amb 29 països afectats. El Regne Unit i Espanya estan al capdavant de manera clara, amb 793 el primer (amb dades d’ahir), i Espanya amb una xifra semblant (el Ministeri de Sanitat no n’actualitza les dades des de dimarts, i llavors n’hi havia 520, però ahir, només a Madrid se n’havien notificat 615). Alemanya els segueix amb 521 casos. En aquests tres països, la majoria dels casos es concentren a les capitals del país, igual que a Lisboa (més de 300).

També han crescut molt els casos a França (277), Holanda (167), Canadà (210) i EUA (142).

El Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) situa durant el seu últim recompte almenys 2.746 casos només en 29 països europeus. Però les dades de l’OMS, del Centre de Control de Malalties d’EUA o de diversos països, recollits i actualitza­ts per Reuters, augmenten la xifra a 32 com a mínim. A escala mundial hi ha almenys 3.525 casos. N’hi ha en països d’Amèrica del sud, el Sud-est asiàtic, a l’Orient Mitjà i fins i tot a Austràlia. I a l’Àfrica ja ha arribat el brot de fora del continent a països com el Marroc i Sud-àfrica.

Fins ara la gran majoria de casos no són greus i hi ha hagut poques hospitalit­zacions (12 a Espanya). L’ECDC i l’OMS han fet diverses crides perquè s’apel·li a la responsabi­litat a les festes massives i, sobretot, a evitar les parelles múltiples durant les relacions sexuals. A la Gran Bretanya s’ha decidit injectar més vacunes a les persones que estiguin en contacte amb infectats.c

Espanya i el Regne Unit, amb gairebé 1.600 casos entre tots dos, són els més afectats per aquest brot

 ?? AFP ?? Algunes de les lesions que pot produir la verola del mico a les persones contagiade­s
AFP Algunes de les lesions que pot produir la verola del mico a les persones contagiade­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain