La Vanguardia (Català)

El PSOE preveu que el càstig als furts s’aprovi al juliol

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir la reforma que endureix les penes als multireinc­idents

-

La realitat d’empresonar els autors de petits furts està cada vegada més a prop. El drama que es viu a les grans ciutats i, sobretot, les localitats que viuen del turisme amb els multireinc­idents, ben aviat tindrà una resposta legislativ­a. Després d’anys de reivindica­cions per part d’alcaldes i el sector emfins presarial, el Congrés dels Diputats va aprovar ahir l’esmena per la qual es reforma el Codi Penal perquè, a partir de tres delictes de furt –que ara només comporten penes de multa–, s’apliquin penes de presó d’entre 6 i 18 mesos.

L’objectiu és reduir aquesta classe de delinqüènc­ia, ja que avui dia els autors se senten impunes perquè només se’ls reclamen multes pels furts de menys de 400 euros, quantitats que després no paguen perquè es declaren insolvents.

A aquesta reforma, impulsada pel PSOE i el PDECat, només li queda un tràmit per quedar aprovada definitiva­ment. Fonts socialiste­s creuen que serà possible que la llei entri en el ple que el Senat habilitarà al juliol.

D’aquest pas i de l’aprovació sense esmenes dependrà que la llei entri en vigor just amb l’arribada de l’agost, el mes que en llocs com Barcelona el turisme d’estiu creix i “es converteix en la víctima perfecta dels delinqüent­s”, afirmen aquestes fonts.

Durant el ple a la Cambra Baixa, el portaveu del PSOE, David Serrada, va defensar que amb aquesta llei “podem avançar en els delictes de les persones que ens roben”. Durant la intervenci­ó va indicar que els representa­nts de les formacions polítiques han estat elegits “per ser útils amb la societat”, i la mostra d’això és aquesta llei.

Per la seva banda, el portaveu del PDECat, Genís Boadella, va explicar que els petits furts que ara no comporten penes de presó “fan que bandes organitzad­es acumulin 20, 30, 40 o 100 antecedent­s penals, però com que són furts de menys de 400 euros i no hi ha robatori ni violència, queden del tot impunes”.

“Aquesta gent entrava i sortia dels jutjats el mateix dia que els detenien”, va explicar. Per això va defensar que calia una “modificaci­ó quirúrgica per combatre la multireinc­idència”. Boadella va defensar aquesta nova llei: “Estem convençuts que serà una gran solució per afrontar definitiva­ment el problema de la multireinc­idència en els petits furts”.

L’esmena va ser aprovada finalment amb una àmplia majoria, de 190 diputats, i amb l’abstenció

El següent pas és la votació al Senat, que permetria aprovar i aplicar la norma immediatam­ent

del PP i Vox, i només dos vots en contra. Aquesta modificaci­ó del Codi Penal va ser introduïda com a esmena en la llei sobre transaccio­ns financeres. Les dues formacions van optar per fer servir aquesta via per agilitar l’aprovació de l’esmena i intentar que es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat abans del mes d’agost per mirar de salvar part de la campanya d’estiu, ja que serà d’aplicació immediata. Tot i això, alguns partits no descarten presentar en un futur una proposta de reforma del delicte de furt per ampliar-lo.

Durant la sessió d’ahir es va poder veure a la tribuna l’alcalde de Mataró, David Bote, un dels batlles més actius en la recerca d’aquesta reformac

 ?? ?? Agents dels Mossos d’Esquadra detenint un lladre després d’haver comès un furt a Barcelona
Agents dels Mossos d’Esquadra detenint un lladre després d’haver comès un furt a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain