La Vanguardia (Català)

Un altre intent fallit de reforma de l’ordenança de civisme

Les posicions entorn de les multes frenen una altra temptativa d’actualitza­r la controvert­ida norma

-

Les diferèncie­s sobre les quanties de les multes van frenar ahir un altre intent de reformar l’ordenança de civisme de Barcelona. Els punts de partida de les formacions entorn del protagonis­me de les sancions en el nou text van impedir que la proposició presentada a l’últim ple pels regidors de Ciutadans tirés endavant. Tots creuen que l’ordenança necessita un reajustame­nt, però les inquietuds són molt dispars.

Uns advoquen perquè l’Ajuntament faci ús d’una contundènc­ia més gran, i d’altres repliquen que a la gent no li pot sortir més barat saltar-se un semàfor que beure una cervesa. A més, queda un any per a les eleccions. Uns ho veuen com una mostra de dedicació, i d’altres, com un exemple de populisme.

La proposició de Ciutadans va subratllar que la nova normativa ha d’aplicar les sancions màximes. I Luz Guilarte, la presidenta del grup, va assegurar que els problemes de convivènci­a de Barcelona són a causa de l’abandoname­nt de funcions del govern municipal. “Per culpa de la falta de voluntat política aquest estiu viurem un altre infern”, va continuar.

La iniciativa va tenir el suport de JxCat, Valents, PP i la regidora no adscrita. “Fa tres anys que estem perduts –va dir Jordi Martí, de JxCat–, però el govern municipal ha de governar. “Hem de fer complir les normes”, va apuntar Òscar Benítez, de Valents. “L’ordenança és obsoleta”, va dir el popular Josep Maria Bou.

Va ser un suport innecessar­i davant l’oposició de BComú i ERC. El PSC, per la seva part, es va abstenir i va deixar entreveure una altra fissura en l’executiu municipal. Ni comuns ni republican­s van combregar amb la recent proposta del primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, que aquesta setmana va voler dir que les multes de 60 euros per beure alcohol al carrer no dissuadeix­en ningú, que la situació seria una altra si les sancions fossin de mil euros.

“No podem castigar amb més duresa beure cervesa que saltarse un semàfor”, va dir el republicà Jordi Coronas. I el comú Marc Serra va recordar que la llei de seguretat ciutadana no permet encarir les sancions previstes. A més, ERC i BComú entenen que la reforma ha de propiciar un percentatg­e de multes cobrades més grani la des estigmatit­zació dels

ERC i BComú rebutgen la proposta de Ciutadans i els socialiste­s s’abstenen

vulnerable­s. De què serveix multar un sensesostr­e? Els comuns no obliden l’escàs suport que van trobar el mandat passat, quan van provar de reformar l’ordenança.

No obstant això, Collboni va preferir no escometre. Ada Colau va contraure la covid i es va quedar a casa. I el socialista va oficiar d’alcalde i va preferir mostrar una imatge més institucio­nal. Va ser el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que va apuntar que la revisió de les sancions ja és sobre la taula. En aquests moments la lluita contra l’incivisme no deixa de guanyar posicions en la classifica­ció de preocupaci­ons ciutadanes. Barcelona preveu un escenari ben semblant al del 2006, quan es va aprovar l’ordenança en qüestió, almenys pel que fa a l’afartament.c

 ?? ?? d’Ada Colau; l’alcaldessa no va poder anar al plenari perquè tenia covid, però elvase>uirdesde casa Collboni fa d’alcalde El primer tinent d’alcalde va oficiar per primer cop com a alcalde davant l’absència
d’Ada Colau; l’alcaldessa no va poder anar al plenari perquè tenia covid, però elvase>uirdesde casa Collboni fa d’alcalde El primer tinent d’alcalde va oficiar per primer cop com a alcalde davant l’absència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain