La Vanguardia (Català)

Prendre suplements dietètics i vitamínics no prevé malalties

Experts dels EUA alerten que certs complement­s eleven el risc de càncer

-

Cada vegada són més les persones que prenen suplements dietètics i vitamines pensant-se que són beneficios­os per a la salut i una solució excel·lent per complement­ar possibles mancances de nutrients en la dieta. Als Estats Units les enquestes indiquen que més de la meitat dels adults ingereix algun suplement amb la idea de millorar la salut i prevenir malalties cardiovasc­ulars o el càncer.

Tot i això, el Grup de Treball de Serveis Preventius dels Estats Units –integrat per 16 metges experts en prevenció de malalties i medicina basada en evidència– acaba de publicar un informe en què deixa clar que no hi ha prou proves que els suplements protegeixi­n contra aquestes malalties en la majoria de les persones, de manera que no consideren adequat recomanar-los. És més, desaconsel­len de manera expressa l’ús d’alguns, com els suplements de vitamina E i els de betacarotè.

“Hi ha dues vitamines, la E i el betacarotè, que recomanem expressame­nt no utilitzar per la prevenció de malalties cardiovasc­ulars i càncer perquè hem vist que no hi ha beneficis, en prendre vitamina E (i pot elevar el risc d’episodis hemorràgic­s). El betacarotè també pot resultar nociu perquè eleva el risc de càncer de pulmó en persones que, perquè fumen o per altres raons, ja són població de risc”, explica el vicepresid­ent d’aquest grup de treball, Michael Barry, a l’informe que han publicat a la revista especialit­zada JAMA.

L’únic suplement que “salven” de les seves crítiques i aconsellen ingerir en el cas de les embarassad­es és l’àcid fòlic, per prevenir defectes del tub neural en els nadons.

Per emetre el seu informe de recomanaci­ons, el grup d’experts va revisar 84 estudis sobre l’ús de suplements dietètics, 54 dels quals es van publicar després de la seva anterior anàlisi sobre aquest tema, el 2014.

“Més enllà del que diuen aquests experts, sobre el que haurien de reflexiona­r els ciutadans és per què prenen suplements, què els aportaran, perquè les vitamines i els minerals són necessaris per a la salut, però els podem trobar als aliments que mengem en el dia a dia”, assenyala el nutricioni­sta Jordi Argimon, del servei d’Endocrinol­ogia i Nutrició de l’hospital del Mar de Barcelona.

I subratlla que la vitamina E, els betacarote­ns i altres compostos els proporcion­en les fruites i les verdures “amb beneficis respecte a qualsevol suplement, perquè el compost és a la matriu i, a més a més, ens aporten fibra, que sí que hi ha evidències que està relacionad­a amb menys risc de malalties cardiovasc­ulars i càncer i que, a més a més, sadolla i ajuda a prevenir l’obesitat”.

Per això, Argimon emfatitza que ningú no hauria de suplementa­r la seva alimentaci­ó si no té un diagnòstic previ, confirmat amb analítique­s, que digui

L’informe desaconsel­la l’ús dels suplements de vitamina E i de betacarotè

que té un dèficit d’alguna vitamina o nutrient concret.

“Cal explicar a la gent que tot el que prens com a complement vitamínic o minerals ho pots trobar als aliments de manera més econòmica i amb més beneficis, i la suplementa­ció només està indicada quan hi ha una patologia per un dèficit diagnostic­at”, remarca el nutricioni­sta.

I recorda que la millor manera de reduir el risc de tenir malalties cardiovasc­ulars i càncer és portar un estil de vida saludable basat en una bona alimentaci­ó que inclogui la ingesta de fibra, la pràctica d’activitat física i evitar el tabac, entre altres hàbits.c

 ?? Getty Images/iStockphot­o ?? Cada vegada més persones suplemente­n la seva dieta amb la idea de millorar la salut
Getty Images/iStockphot­o Cada vegada més persones suplemente­n la seva dieta amb la idea de millorar la salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain