La Vanguardia (Català)

‘Mare de sucre’ obre la temporada més catalana del Centro Dramático Nacional

Alberto San Juan portarà a escena ‘Lectura fácil’, de Cristina Morales

- Justo Barranco

Després de triomfar al Teatre Nacional de Catalunya, Mare de sucre, la història d’una jove de 27 anys amb un 65% de discapacit­at intel·lectual que vol ser mare, obrirà el 23 de setembre la temporada del Centro Dramático Nacional (CDN) de Madrid. L’obra de Clàudia Cedó, protagonit­zada per Andrea Álvarez, que té la mateixa edat i grau de discapacit­at que el seu personatge, plantejarà, recorda Cedó, què és ser una bona mare i “per què la societat s’apropia dels cossos d’aquestes dones” i decideix qui pot parir. Mare de sucre ocuparà la sala principal del teatre Valle-Inclán per inaugurar una temporada amb fort accent català.

Hi passaran la Yerma de Juan Carlos Martel, director del Teatre Lliure; la gamberra crítica de l’establishm­ent teatral de Falsestuff. La muerte de las musas de Nao Albet i Marcel Borràs; la reflexió sobre el suïcidi amb dansa, música i textos de María Velasco del Harakiri de Les Impuxibles; la mirada a l’assetjamen­t escolar de Karaoke Elusia d’Oriol Puig, i fins i tot una història sobre la cultura de la corrupció i el pelotazo a Espanya des de l’arribada de l’economia capitalist­a fins avui a Breve historia del ferrocarri­l español, escrita per Joan Yago, dramaturg de la companyia La Calòrica, i dirigida per Beatriz Jaén.

Però també es veurà El peso de un cuerpo de Victoria Szpunberg, que s’acaba acomiadar amb èxit del TNC i en què la dramaturga aborda a partir d’una experiènci­a personal la història d’una dona amb un pare que pateix un ictus i se n’ha de fer càrrec. Explicada en un món oníric en homenatge, diu l’autora, “a la gent que estimem i ens deixa”. A més, Pere Arquillué protagonit­zarà Paraíso perdido – que es veurà aquest juliol al Festival Grec–, una obra sobre la desobedièn­cia i el pecat de saber creada per la figuerenca Helena Tornero i Andrés Lima a partir del poema èpic de Milton.

Tres dels grans muntatges de l’any seran El proceso de Kafka dirigit per Ernesto Caballero; Lectura fácil, en què Alberto San Juan adapta i dirigeix la novel·la de Cristina Morales sobre, explica, “quatre noies amb grans dificultat­s per adaptar-se a les normes, amb diagnòstic­s de discapacit­at i que viuen en un pis tutelat, una obra sobre el desig de vida i la dificultat de dur-lo a terme en un sistema dissenyat contra el viu”, i Fundamenta­lmente fantasías para la resistenci­a, la nova obra del director del CDN, Alfredo Sanzol, “una revenja humorístic­a contra la invasió russa”, diu, a través d’una companyia de teatre que converteix el seu local en un refugi per a actors i ciutadans i en què “una autora i directora crea una història per mantenir el grup unit i la salut mental, un homenatge a les històries que ens salven la vida”. A més, 400 días sin luz de Vanessa Espín i Raquel Alarcón traslladar­à el públic a la dura vida de la Cañada Real.

A la programaci­ó internacio­nal hi haurà la brasilera Cristiane Jatahy amb Entre chien et loup (Entre gos i llop), en què intenta canviar el final al film Dogville de Lars von Trier i que les nostres societats acullin més bé els estrangers; Pieces of a woman de Kata Wéber i Kornél Mundruczó, retrat de les dones que lluiten avui pel dret a decidir sobre la seva vida, i Oasis de la impunidad del xilè Marco Layera, que reflexiona sobre la violència estatal i el control del poder a través de les manifestac­ions del seu país el 2019.c

 ?? May Zircus/TNC ?? Una escena de Mare de sucre, de Clàudia Cedó
May Zircus/TNC Una escena de Mare de sucre, de Clàudia Cedó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain