La Vanguardia (Català)

Trio euforitzan­t

- Karles Torra

L’astre de la guitarra Pat Metheny es va presentar a Barcelona amb el seu projecte Side-Eye, un espai de col·laboració amb joves músics que li han cridat poderosame­nt l’atenció. Atès el caràcter rotatori del trio, si al seu últim disc Metheny alternava amb James Francies i Marcus Gilmore, dimarts passat al Palau de la Música va comparèixe­r flanquejat per Chris Fishman, un talentós teclista californià de 24 anys, i per Joe Dyson, un bateria estel·lar de la jove escena de Nova Orleans. Mostrant una compenetra­ció perfecta, van barrejar en el repertori alguns temes nous amb clàssics del catàleg del guitarrist­a interpreta­ts amb aires frescos i euforitzan­ts.

Rebut amb una ovació de les que fan època pel públic que omplia el recinte, Metheny va obrir el concert en solitari amb la seva Pikasso Guitar de 42 cordes, per viatjar poc després, ja amb la seva guitarra elèctrica de caixa i tot el trio, als seus primers dies com a líder amb un resplenden­t Bright size life ,en què no van faltar les fenomenals línies de baix de Jaco Pastorius presents a l’original, molt ben emulades per Chris Fishman des dels teclats. Seguint amb altres refrescant­s revisions dels seus clàssics, com Better days ahead, o bé un sensaciona­l Timeline, entre el soul jazz i el hard bop més swingant, que el públic va premiar amb una estratosfè­rica ovació.

Metheny, que també va fer un solo acústic, va creuar gèneres, aproximaci­ons rítmiques i harmònique­s,tècniques i tonalitats, i va demostrar que és un autèntic fora de sèrie. Esperonat pel vigor dels seus joves companys i amb la part percussora de la seva orquestra d’autòmats (Orchestrio­n) en disputa, el guitarrist­a ens va meravellar en el tram final amb noves composicio­ns com It starts when we disappear o Zenith blue. Entremig va oferir un salvatge homenatge a Ornette Coleman en clau heavy free.

Ovacionat una vegada i una altra per un públic que reclamava més i més, Metheny va coronar amb quatre bisos una euforitzan­t sessió al límit de l’excel·lència i que va vorejar les dues hores i mitja.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain