La Vanguardia (Català)

El Govern està dividit sobre el pla de xoc a 24 hores de la decisió

Reconeixen que la rebaixa de l’IVA de la llum no resoldrà el problema de la inflació

- Jaume Masdeu Madrid

A només 24 hores del Consell de Ministres que ha d’aprovar les noves mesures de xoc per fer front a la inflació, el Govern continua dividit. Els negociador­s de la part socialista i la de Podem van acabar la jornada d’ahir sense acord. “Tal com estan les coses ara, no podem donar suport al reial decret”, van indicar fonts de Podem.

Avui continuara­n les negociacio­ns, ja veritablem­ent a contrarell­otge, per intentar consensuar un paquet de mesures d’urgència que doni satisfacci­ó a les dues parts. L’IVA de la llum al 5% el va anunciar Pedro Sánchez i Podem, encara que el veu insuficien­t, l’accepta. Però, en el global de la resta de mesures es mantenen les diferèncie­s.

El primer pla de xoc caduca a final de mes, amb la qual cosa la seva renovació és indispensa­ble. A més, l’objectiu del Govern no és només renovar, sinó aprofundir les mesures per aturar una inflació que perdura i afecta l’economia i la confiança dels ciutadans.

Per afrontar-lo una de les mesures anunciades és la rebaixa de l’IVA de la llum. El Govern va tornar a avaluar la persistènc­ia inflacioni­sta, va reconsider­ar l’impacte polític i dimecres va acabar anunciant aquesta retallada fiscal que fins fa poc negava. Tot i això, ahir va reconèixer que amb aquesta reducció d’impostos no es soluciona el problema de la inflació; que pot servir per esmorteir el cop, però que cal anar a solucions més de fons. Ho va admetre una de les ministres que més s’havia resistit a la rebaixa, la responsabl­e de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

“Amb rebaixes fiscals no es resol el problema, són mesures a curt termini, d’emergència. El que necessitem és accelerar canvis estructura­ls de gran calat”, va manifestar Ribera en un argumentar­i que volia unir les raons de la seva anterior reticència, les crítiques al PP perquè “dedicarnos exclusivam­ent a qüestionar la fiscalitat i pensar que la transferèn­cia de recursos als contribuen­ts no té límits és veure la realitat de forma distorsion­ada”, i la necessitat de canvis a mitjà i llarg termini.

Tot i això, el paquet de mesures que es pretén aprovar demà prioritza el curt termini. Hi és l’anunciada la rebaixa de l’IVA de la llum del 10% al 5%, la prolongaci­ó de la bonificaci­ó dels 20 cèntims a les gasolines, la reducres,

El nou gravamen a les elèctrique­s haurà d’esperar, no es preveu aprovar-ho al Consell de Ministres de demà

ció del bo de transport i el xec de 300 euros als més vulnerable­s.

Per tant, tot enfocat al molt curt termini. I a més, el tema estrella, el gravamen a les companyies elèctrique­s, encara és molt verd. No hi haurà decisió aquest dissabte, les coses no són maduapunte­n diferents fonts governamen­tals. Ni hi ha acord polític ni s’ha superat la complexita­t tècnica que implica.

Hi ha consens en gravar els beneficis extraordin­aris de les elèctrique­s, però no en com fer-ho. “Cal ser acurats”, va reconèixer

Hisenda treballa perquè el recàrrec a les elèctrique­s cobreixi els beneficis de tot l’any 2022

Teresa Ribera en la seva intervenci­ó al Nova Economia Fòrum. Hi ha dues fórmules possibles, un augment de l’impost de societats o un nou gravamen. En qualsevol cas, la via del decret llei és molt limitada. No és factible si es vol establir un nou impost. S’ha de vehicular a través d’una llei, la qual cosa requeriria diversos mesos. A Hisenda defensen tot i això que si s’aprova abans del 31 de desembre, es podrà aplicar als beneficis obtinguts el 2022.

En el cas d’un augment de l’impost de Societats per a les elèctrique­s, hi ha dubtes de si la via del decret llei és factible. Es té molt present com el Tribunal Constituci­onal va anul·lar el juliol del 2020 la modificaci­ó dels pagaments fraccionat­s de l’impost de societats que havia establert el llavors ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro el 2016. Una anul·lació per haver-la tramitat via decret llei.

D’altra banda, l’electricit­at baixarà aquest divendres un 17% fins als 227 euros MWh. Són 55 euros menys del que hauria costat sense el topall del gas. Per la seva part, els combustibl­es no donen treva. El preu de la gasolina ahir va tornar a pujar i es va situar de mitjana en 2,141 euros el litre, dos cèntims més; i el gasoil va augmentar set cèntims fins als 2,076 euros. Omplir el tanc de combustibl­e amb gasolina va costar ahir un 1,13% més car que fa una setmana, i fer-ho amb gasoil, un 3,64% més.

 ?? ?? l erto rtega / Teresa Ribera, vicepresid­enta i ministra per a la Transició Ecològica
l erto rtega / Teresa Ribera, vicepresid­enta i ministra per a la Transició Ecològica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain