La Vanguardia (Català)

La banca promet una oficina a prop per a mig milió de persones

L’AEB demana al Govern central un pla de consolidac­ió fiscal i reformes

- Lalo Agustina Sgntgnder

Alejandra Kindelán, presidenta de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), va anunciar ahir a Santander que el pla d’inclusió financera en què treballa el sector es proposa de facilitar l’accés a diners en efectiu a mig milió de persones que avui dia ni tan sols tenen caixer al municipi.

Kindelán va explicar que en aquests moments elaboren un mapa per saber ben bé quines necessitat­s hi ha i, davant la falta d’un punt d’atenció o d’accés a diners efectius, quina distància cal recórrer fins al caixer que hi ha més a prop.

En la primera intervenci­ó pública després d’assumir el càrrec fa dos mesos, ahir va fer una anàlisi optimista sobre la situació de l’economia i el sector financer, malgrat que també va alertar dels riscos del moment i dels reptes pendents. Alhora va demanar determinac­ió al Govern central en algunes qüestions clau.

A parer de Kindelán, “la batalla més seriosa que entaularem és contra la inflació”, i la magnitud de les xifres actuals i la seva persistènc­ia en el temps obliguen a “ser realistes i responsabl­es; cal fer costat sobretot als que tenen menys recursos i a les empreses més vulnerable­s”.

Kindelán es va felicitar per la progressiv­a tornada a la normalitat pel que fa als tipus d’interès, per bé que va recordar que els tipus oficials encara no han pujat. Va assegurar que els bancs s’adaptarien al nou entorn i que això comportarà començar a remunerar el passiu o reduir algunes comissions en un context de competènci­a.

A la banca no l’amoïna excessivam­ent, segons va deixar entreveure Kindelán, un deterioram­ent del crèdit per l’alça de tipus que ja s’està produint perquè la morositat, de moment, està en nivells molt baixos. “Per descomptat, la banca està ocupada a vigilar-ho, però està tranquil·la”, va dir.

El que sí que requereix determinac­ió és l’acció de govern. Sense entrar en detalls, Kindelán va instar l’Executiu a prioritzar les mesures de suport als que veritablem­ent les necessiten i tornar a la disciplina fiscal “a mitjà termini”. “Cal un compromís de consolidac­ió dels comptes públics i emprendre reformes estructura­ls”, va afegir. Va esmentar específica­ment les que tenen a veure amb la formació i l’educació.

En la seva anàlisi del sector bancari, Kindelán va destacar la importànci­a dels nivells de rendibilit­at adequats i va recordar que els beneficis estan per sota del cost del capital. En aquest sentit, es va tancar en banda a renegociar el conveni col·lectiu del sector, que és vigent fins a finals del 2023, malgrat les reivindica­cions dels treballado­rs per aconseguir millores que permetin reduir la pèrdua del poder adquisitiu de les plantilles a causa de la inflació. “Ja ens hem assegut amb els sindicats, en format d’observator­i, per analitzar la situació. Estem en procés d’escolta i diàleg”, va concloure.

Per la seva banda, el president de Mapfre, Antonio Huertas, va reclamar un “esforç” a patronal i sindicats per asseure’s i continuar negociant un pacte salarial, i veure “quin recorregut es pot fer en un temps raonable”. Huertas va rebutjar que es carregui tot el cost a les empreses i va apostar per tornar a la negociació, que ha quedat paralitzad­a després del desacord entre les dues parts. Va recordar que la inflació està “traient” poder adquisitiu a “bona part” dels treballado­rs.c

“La batalla més seriosa que lliurarem és contra la inflació”, afirma la patronal bancària

 ?? ?? Alejandra Kindelán, president de l’AEB, la patronal bancària JAVIER VAZQUEZ / EP
Alejandra Kindelán, president de l’AEB, la patronal bancària JAVIER VAZQUEZ / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain