La Vanguardia (Català)

L’Audiència arxiva la imputació de Sánchez Galán en el cas Villarejo

El jutge considera que totes les acusacions contra el president d’Iberdrola han prescrit

-

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha aixecat la imputació del president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, pels presumptes encàrrecs il·legals que va fer l’elèctrica a l’ara comissari jubilat José Manuel Villarejo, perquè considera que els fets a què se’l vinculava han prescrit.

D’aquesta manera, el titular del jutjat central d’instrucció número 6 ha estimat la petició formulada per la defensa de Galán, fins ara investigat per delictes de suborn actiu, contra la intimitat i falsedat en document mercantil comès per particular, segons informa l’Efe.

L’instructor exposa en la interlocut­òria, dictada ahir, que la presumpta participac­ió de Sánchez Galán en els fets investigat­s “comprendri­a un període temporal que arribaria fins al 2009” i que va ser imputat el 2021, per la qual cosa el termini de prescripci­ó de deu anys s’hauria superat.

“No hi ha cap altra opció, excepte declarar la presència d’aquesta circumstàn­cia extintiva de la responsabi­litat i, amb això, decretar el sobreseïme­nt lliure”, conclou. El magistrat incideix que “la contundènc­ia” de la resolució dictada el 3 de juny per la Sala Penal, que va arxivar la causa per a l’excap de gabinet de Sánchez Galán, Rafael Orbegozo, i va apreciar d’ofici la prescripci­ó dels delictes que se li imputaven, “no permet actuar”.

García Castellón recorda que Sánchez Galán només estava sent investigat pels projectes Arrow, que s’hauria desenvolup­at entre el 2004 i el 2006; Black Board o BB (2004 i 2005); i Gipsy i Posy (2009).

Arrow hauria volgut eliminar l’oposició municipal i dels ecologiste­s a la construcci­ó d’una central a Arcos de la Frontera (Cadis), mentre que la comesa de Villarejo a Black Board hauria estat aconseguir informació compromete­dora sobre Manuel Pizarro, aleshores president d’Endesa, el gran rival d’Iberdrola en el sector elèctric.

Amb Gipsy, l’empresa de Villarejo Cenyt hauria investigat un directiu d’Iberdrola, José María Álvarez, i un proveïdor, Francisco Julián Gutiérrez, perquè se sospitava de comissions il·legals. I amb Posy, les indagacion­s del comissari s’haurien estès a la vinculació d’Álvarez amb el president d’ACS, Florentino Pérez.

En un escrit de divendres, Sánchez Galán va tornar a demanar a García Castellón que el deixés fora de les seves indagacion­s i va basar-se, precisamen­t, en el dictamen de la Sala Penal sobre Orbegozo, una petició que finalment ha estat atesa després que altres sol·licituds similars fossin desestimad­es “reiteradam­ent”, tal com apunta el mateix jutge.

Aplicant el mateix raonament, García Castellón també ha arxivat les indagacion­s per als exdirectiu­s d’Iberdrola, José Luis San Pedro i Juan Carlos Rebollo, a qui investigav­a per un delicte de suborn i un altre de coaccions contra l’ex controller José Antonio del Olmo.c

 ?? ?? El president d’Iberdrola queda desvincula­t de la causa Eda
El president d’Iberdrola queda desvincula­t de la causa Eda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain